Citrix Cloud Services of Azure Virtual Desktop: voor welke cloudoplossing kies jij?

Martijn Bloem

IT Business Strateeg

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Martijn Bloem

IT Business Strateeg

Overstappen naar de cloud doe je maar één keer. Omdat een transitie van een traditionele IT-infrastructuur naar een onlineomgeving ingrijpend is, wil je deze goed aanpakken. Dát het tijd is voor een cloudtransitie, weet je zeker. Want in de cloud werk je leuker, efficiënter en sneller. Maar voor welk fundament kies je: de Citrix Cloud of Azure Virtual Desktop (AVD)?

Van on-premises naar de cloud: tijd voor een overstap naar modern werken

Momenteel vertrouw je nog op Citrix on-premises, een remote-desktop-omgeving of een eigen datacenter. Maar daar wil je van af. Want je IT-medewerkers moeten zich zeer intensief bezighouden met het beheer. Zij zijn continu scherp op security en andere (Citrix-)updates. In de afgelopen drie jaar is dit alleen maar nóg noodzakelijker geworden. Misschien zijn de bijbehorende taken je IT-afdeling zelfs boven het hoofd gegroeid en heb je daarom een externe IT-dienstverlener ingeschakeld.

Hoe je on-premises-situatie er ook uitziet, ideaal is anders. Een cloudomgeving is inmiddels geen luxe, maar een noodzaak. Daarom heb je besloten om je hierin te verdiepen. Maar al gauw kwam er een stortvloed aan termen op je af, zoals ‘cloud computing’, ‘private cloud’ en ‘public cloud’. Maar ook: ‘Citrix Workspace’, ‘Citrix Cloud’ en ‘Azure Virtual Desktop’.

Het is je enigszins gaan duizelen. Voor welke optie kun je nu het beste kiezen?

Volgende stap: Citrix Cloud of AVD?

Citrix Cloudservices lijken een zeer goede multimedia-ervaring en veel mogelijkheden voor het beheer van cloud-werkplekken te bieden.

Azure Virtual Desktop is geoptimaliseerd voor het gebruik met Microsoft Teams, OneDrive en alle andere applicaties binnen Microsoft 365. Bovendien wordt AVD onderhouden en beveiligd door niemand minder dan Microsoft. Dat schept vertrouwen. En het stelt je in staat om de kosten en benodigde inzet van IT-medewerkers beter te calculeren.

Bij MostWare hebben we verstand van de Citrix Cloud én AVD. Wij hebben er bewust voor gekozen om klanten te helpen bij de overstap naar de onlineomgeving van Microsoft 365. Wij geloven dat je uit deze oplossing het meest kunt halen. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Azure Virtual Desktop: voordelen voor de IT-afdeling en voor gebruikers

Hét voordeel van Azure Virtual Desktop is de mate van flexibiliteit die het biedt. Je kan het elastisch inrichten en op elk gewenst moment op- en afschalen. Er is altijd precies zóveel capaciteit beschikbaar als jij nodig hebt. Je betaalt alleen daarvoor — niet meer en niet minder.

Handig, want in de avonden, nachten en weekenden is het in de regel rustiger in de IT-omgeving. AVD is flexibel en schaalt op die momenten af. Maar het zet genoeg capaciteit klaar voordat iedereen zich op maandagochtend aanmeldt. In een Citrix- of remote-desktop-omgeving is dit niet mogelijk, omdat je daar dag en nacht een X-aantal servers hebt klaarstaan.

Met AVD kun je ook specifieke workloads aanbieden aan bepaalde groepen gebruikers. Denk aan CAD-tekenaars die extra eisen stellen aan de visuele rekenkracht of financiële afdelingen die veel werken met grote sets aan data en analyses.

In de regel ga je er qua security ook op vooruit met AVD. Je houdt je data namelijk écht binnen de organisatie. En het is wel zo’n fijn idee dat cruciale bedrijfsinformatie niet op ‘vreemde’ IT-apparatuur terechtkomt.

Hoe helpt MostWare je bij de overstap naar de cloud?

Als direct partner van Microsoft helpen wij onze klanten soepel over te stappen naar Azure Virtual Desktop. Maar onze experts weten óók alles over de Citrix Cloud. Daarom kun je bij ons rekenen op een deskundig, grondig advies.

Lijkt AVD je wel wat? Alleen door te testen en ervaren, kun je bepalen of AVD goed werkt met de specifieke software die jij in je organisatie gebruikt. Daarom verzorgen wij graag een betaalbare, overzichtelijke pilot op basis waarvan we de haalbaarheid bepalen. Diverse gebruikersgroepen kunnen de omgeving testen. Wil je een extra securitycheck laten uitvoeren door een onafhankelijke derde partij? Dat juichen wij alleen maar toe. Volledige transparantie moedigen we namelijk altijd aan.

Méér dan een technisch feestje

Als je besluit om Azure Virtual Desktop te implementeren, kijken wij direct verder. Het technische feestje is slechts één (relatief klein) onderdeel van een geslaagde implementatie. De echte succesfactor zit in een goede koppeling aan jouw Microsoft 365-omgeving en eigen applicaties. Deze moeten een plek krijgen op Azure Virtual Desktop.

Ook zijn we ervan overtuigd dat aandacht voor mensen en processen minstens zo belangrijk is als een accurate technische aanpak. Daarom achterhalen we samen met jou welke resultaten jij wilt behalen. Staat ‘altijd en overal kunnen werken’ hoog op de agenda? Of geef jij prioriteit aan het digitaliseren en automatiseren van specifieke werkprocessen? Samen bepalen we jouw voornaamste doelen én de randvoorwaarden voor het behalen daarvan.

Begeleiding van gebruikers

Als je medewerkers gewend zijn aan een Citrix- of remote-desktop-omgeving, is Azure Virtual Desktop even wennen. Uiteindelijk is het gemakkelijker om ermee te werken. Maar gebruikers zien dit alleen in wanneer zij AVD omarmen. En dat doen ze als zij begrijpen waaróm ze ermee gaan werken.

In de communicatie besteden we hier dan ook de nodige aandacht aan. We beschrijven in begrijpelijke (niet-technische) taal waarom je organisatie de overstap maakt en leggen uit hoe de eindgebruiker hiervan profiteert.

Daarnaast verzorgen we een goede training en adoptie. Wij zetten hiervoor de ADKAR-strategie in (die haar wortels heeft in verandermanagement). Ons onlineleerplatform speelt een cruciale rol, omdat leren en bijblijven een continu proces zijn.

Met onze begeleiding zorgen wij dat je optimaal gebruikmaakt van de cloud en alle voordelen benut die deze voor jouw organisatie biedt.

Tijd om jouw cloud-overstap eens te verkennen?

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij vertellen je graag meer over Azure Virtual Desktop, modern werken en onze dienstverlening als managed services provider.

Lees meer