Een Lift & Shift-migratie voor Van Caem Klerks Group

Technisch Succes
#strategie
#technisch succes

Leestijd: 8 minuten leestijd

Case

Jaco van Rijn

Systeembeheerder

Op ons algemene nummer
+31 (0)
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)

Jaco van Rijn

Systeembeheerder

Een migratie naar de cloudomgeving van Microsoft Azure, dat was het plan. Maar hoe pak je dat zo efficiënt mogelijk aan zonder impact op de dagelijkse bedrijfsvoering? Op advies van MostWare koos Van Caem Klerks Group voor de Lift & Shift-aanpak. IT-architect Jaco van Rijn vertelt: “Zo konden we de oude omgeving snel en naadloos overzetten, om ons vervolgens te richten op alle voordelen die de cloud biedt.”

Lift & Shift in combinatie met Azure Virtual Desktop

Van Caem Klerks Group is een internationale handelsonderneming op het gebied van A-merkartikelen. Zoals Batoor Yazdari, Team Lead IT & Infra, in een eerder interview al vertelde moeten zij snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Een goed beveiligde IT-omgeving die altijd en overal goed werkt, is daarbij onmisbaar. Toen de oude IT-infrastructuur aan vernieuwing toe was, wilden ze graag daarom graag overstappen naar de cloud. Ook waren ze op zoek naar een solide virtualisatieoplossing waarbij medewerkers overal ter wereld konden (samen)werken. Jaco licht toe: “Een Lift & Shift-migratie naar de cloud van Microsoft in combinatie met een overstap naar Azure Virtual Desktop lag het meest voor de hand. Bij Lift & Shift verplaatsen we de bestaande systemen, gegevens en applicaties zonder grote wijzigingen naar de cloud. Het risico op uitval of verstoringen is hierbij minimaal en de migratie zelf is een stuk minder gecompliceerd dan een traditionele migratie. We hoeven immers niet eerst een compleet nieuwe IT-omgeving te bouwen.”

“De overstap naar de testomgeving werd zo positief ontvangen dat ons team er permanent op wilde werken. Een duidelijk teken van succes.”

Batoor Yazdari – Team Lead IT & Infra bij Van Caem Klerks Group

Meer dan een copy-paste-oplossing

“Ondanks dat er bij Lift & Shift geen grote configuratiewijzigingen plaatsvinden, is het wel meer dan een copy-paste-oplossing”, vertelt Jaco. “We zijn gestart met het in kaart brengen van de bestaande situatie om dit vervolgens te vertalen naar het nieuwe netwerk in Microsoft Azure. Tegelijkertijd hebben we in Azure de virtual desktop-omgeving opgebouwd en een master image, ofwel installatiekopie, gemaakt. Hierop staan alle applicaties, instellingen en beleidsregels die van toepassing zijn op de virtuele desktops. Deze nieuwe virtual desktop-omgeving inclusief master image moesten we natuurlijk wel eerst testen. Dat moest in dit geval met een omweg via een vpn-verbinding naar de bestaande omgeving, omdat de nieuwe IT-omgeving in de cloud nog niet operationeel was. Op deze manier konden we de virtual desktop-omgeving toch verbinden met de actuele bedrijfsgegevens, die op dat moment nog op fysieke servers in een datacentrum waren opgeslagen. Daarna konden we alles synchroniseren en konden de medewerkers de nieuwe online werkplekken gaan uitproberen.”

Batoor vertelde eerder al dat dit een groot succes was: “De collega’s waren zo enthousiast dat ze het liefst op de testomgeving wilden blijven werken.” Jaco vervolgt: “Dit was voor ons dan ook een erg dankbaar project. De medewerkers merkten duidelijk het verschil met de oude situatie en we kregen veel complimenten over de vooruitgang. Uiteindelijk moesten ze toch van de testomgeving af en even terug naar de oude situatie, zodat wij samen met Batoor en zijn team de laatste punten op de i konden zetten. Vervolgens hebben we in één avond alles overgezet.”

Schakelen met een derde partij

Bij de migratie moest MostWare onverwacht schakelen met een leverancier van een van de applicaties. “Het kan inderdaad gebeuren dat er op het laatste moment nog een kleine aap uit de mouw komt”, lacht Jaco. “Maar daar schrikken we niet van bij MostWare. De software van de betreffende toepassing bleek op zo’n manier geconfigureerd te zijn, dat het voor ons lastig was om dit in de nieuwe omgeving goed werkend te krijgen. Mijn collega Hugo Koren heeft toen contact opgenomen met de betreffende leverancier, zodat de benodigde netwerkwijzigingen doorgevoerd konden worden. In dit soort gevallen nemen wij altijd de regie en coördineren de benodigde stappen die door ons en de andere partij gezet moeten worden. Hierdoor blijven de lijntjes kort en loopt het proces zo min mogelijk vertraging op.”

Schaalbaar, veilig en makkelijk

Het grote voordeel van een infrastructuur in de cloud is dat het volledig schaalbaar is. Dat is ook een van de redenen dat Van Caem Klerks Group hiervoor heeft gekozen. Jaco verduidelijkt: “Je kunt de beschikbare rekenkracht en opslagcapaciteit vrijwel direct op- of afschalen afhankelijk van je behoeften en de groei van je bedrijf. Zo betaal je nooit te veel en beschik je altijd over de juiste capaciteit. Ook is het fijn om te weten dat Microsoft gebruikmaakt van geavanceerde beveiligingsmaatregelen die voldoen aan de hoogste wereldwijd erkende normen en wetgeving. Bovendien nemen zij het beheer van de onderliggende infrastructuur voor hun rekening, zodat je zelf alleen nog verantwoordelijk bent voor de eigen applicaties en data. Daarbij moet je uiteraard wel zorgen voor de juiste configuratie, toegangscontrole en het regelmatig bijwerken van software. Omdat Van Caem Klerks Group een TSP-contract heeft bij MostWare, monitoren wij dit en geven we een seintje bij updates en patches. Wel zo makkelijk.”

“De cloudmigratie was niet alleen een technische verschuiving, maar een sprong voorwaarts in efficiëntie en medewerkerstevredenheid.”

Jaco van Rijn  – IT Architect bij MostWare

Een springplank naar succes in de cloud

Tot slot is het goed om te benoemen dat een Lift & Shift-migratie zeker niet het eindstation is. Het is eerder het startpunt; een springplank naar succes in de cloud. Jaco: “Er is zo ontzettend veel mogelijk in Microsoft Azure, dat het zonde zou zijn als je na de migratie achterover zou leunen. Van het optimaliseren van teamwork tot innovatieve data-oplossingen en nog veel meer. De ontwikkelingen in de cloud gaan razendsnel. Als Technisch Succes Partner helpen we Van Caem Klerks Group om hierin strategische keuzes te maken die aansluiten bij hun bedrijfsdoelstellingen. Zo zijn we na de Lift & Shift-migratie begonnen met het overzetten van verschillende databases naar de cloud en het mixen en matchen van Microsoft Azure-integraties voor nóg betere inzichten in de bedrijfsprocessen. Op die manier werken we stap voor stap aan hun digitale transformatie in de cloud.”

Veelgestelde vragen

Onze klanten vroegen zich de volgende dingen af, misschien heb jij dezelfde vraag?

  1. Hoe zorgt MostWare voor een soepele 'Lift & Shift' cloudmigratie?

    MostWare’s ‘Lift & Shift’-strategie voor Microsoft Azure houdt een directe migratie in zonder veranderingen tijdens de overgang. Dit minimaliseert storingen. De aanpak bestaat uit een zorgvuldige projectplanning met fasen zoals voorbereiding, opzetten van Azure-abonnementen, koppelen van bestaande servers, en een proefmigratie. Afsluitend zorgt MostWare voor nazorg en optimalisatie om de dagelijkse bedrijfsvoering te waarborgen en de cloudomgeving te verbeteren.

  2. Hoe faciliteert MostWare de omschakeling naar modern werken voor diverse generaties medewerkers?

    De omschakeling naar modern werken wordt gefaciliteerd door een doordachte aanpak van training en adoptie. MostWare biedt trainingen op maat en toegang tot een online leerplatform, waar medewerkers van alle generaties de vaardigheden kunnen ontwikkelen die nodig zijn om efficiënt gebruik te maken van de nieuwe technologieën. Dit zorgt voor een soepele en inclusieve overgang naar modern werken.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager