Vertrouw je op een simpele sleutel of zet je een goed alarm op je deur?

Blogs

28 september 2020

Leestijd: 4 minuten leestijd

Blog

Het aantal hackpogingen binnen het mkb groeit enorm. In deze serie blogs neemt Maurice Breed je mee langs alle maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen, net zoals je je huis beschermt. De deur is geregeld, een degelijk slot zit erin. Nu is het tijd voor blog 4: een goed alarmsysteem.

Sleutel kwijt

Je hebt ondertussen een stevige deur, met daarop veilige sloten, en je slimme deurbel hangt. Kortom, je firewall is van de laatste generatie, net als de slimme antivirussoftware die je gebruikt. Jou kan niets meer gebeuren. Toch? Tot op een goede dag een van je familieleden zijn of haar sleutel verliest en dat niet snel genoeg in de gaten heeft. Je let even niet op en ondanks al je maatregelen lopen er toch ongevraagde gasten je huis binnen. Die had je nou juist buiten willen houden.

Iets weten en iets hebben

Om dit te voorkomen kan je een alarmsysteem in gebruik nemen. Degene die nu binnen wil komen moet zowel iets weten (de code van het alarm) als iets hebben (de sleutel). Alleen vertrouwen op een simpel sleuteltje – een gebruikersnaam en wachtwoord – is vandaag de dag niet meer veilig genoeg. Gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen simpelweg geraden of gekraakt worden. Bovendien gebruiken veel mensen wachtwoorden op verschillende plekken, ook op plekken die minder veilig zijn.

Multifactor-authenticatie

Dus met alleen de sleutel kom je niet binnen. Je moet jezelf ook identificeren voor de deur opengaat. Dat kan met multifactor-authentiatie. Je ontvangt dan bijvoorbeeld een code op je telefoon. Doordat je op het device dat jij in handen hebt, de vraag te ontvangen of je login-poging al dan niet accepteert, voorkom je dat cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot jouw werkplek, inclusief al je waardevolle data.

Eenvoudig te regelen

Nu hebben veel mensen het idee dat multifactor-authenticatie een lastig ding is. Een gedoe om het in te stellen en vervolgens elke keer weer al die handelingen om in te loggen. Niet meer van deze tijd. MFA is eenvoudig aan te zetten en door middel van onze video’s door iedereen in een handomdraai in te stellen. Voeg daar slimme dingen als conditional access aan toe – daarover in de volgende blog meer – en dan wordt er alleen om multifactor-authenticatie gevraagd als dat echt nodig is of er afwijkend gedrag wordt geconstateerd.

Nieuwsgierig?

In zijn volgende blogs zal Maurice inzoomen op die conditionele toegangsmaatregelen. Kun je niet wachten en wil je nu al aan de slag met jouw beveiliging? Vul het formulier in bij dit bericht of chat met ons via de website, dan plannen we een afspraak!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager