14 september 2020

3

Slimme antivirussoftware zorgt voor een stevig slot op je deur

In zijn vorige blog vertelde Maurice Breed hoe je zorgt voor een stevige deur tussen je bedrijfsnetwerk en het internet: de firewall. In deze blog bekijkt hij het slot van die stevige deur eens van dichtbij. Want zonder stevig slot – lees: de juiste antivirusmaatregelen – is het voor een hacker alsnog een fluitje van een cent om binnen te komen.

Het slot aannemen van een wildvreemde

Je hebt je droomhuis gevonden. Er moet alleen nog even een nieuw slot op de deur. Stel dat een wildvreemde je een slot aanbiedt, met één sleutel, inclusief de plechtige belofte dat er écht geen andere sleutels van in omloop zijn. Hoe groot is de kans dat je dat slot aanpakt en in alle vertrouwen op je deur zet? Of, even terug naar de IT-wereld, hoe groot is de kans dat jij software op je werkplek installeert als je niet weet waar het vandaan komt? Ik mag hopen dat die kans nihil is. Toch wordt er weleens software op je werkplek geïnstalleerd waar je niet om hebt gevraagd, vaak zelfs zonder dat het jou opvalt. Als die software schadelijk is, is de ellende niet te overzien.

Twee smaken antivirussoftware

Zie hier het belang van antivirussoftware. Met de juiste antivirusmaatregelen voorkom je dat schadelijke software – malware – geïnstalleerd kan worden op jouw werkplekken, servers en mobiele apparaten. Hierin kennen we twee smaken: de traditionele variant en de nieuwe generatie antivirussoftware die gebruikt maakt van kunstmatige intelligentie.

Op zoek naar bekende virussen

Traditionele antivirussoftware zoekt naar patronen van bekende schadelijke software. Deze software zoekt dus naar virussen die het al kent. Staat het virus op de virtuele zwarte lijst, gaan er alarmbellen rinkelen. Regelmatig wordt deze lijst geüpdatet met nieuw bekend geworden patronen. Update jij je antivirussoftware niet, dan is de kans groot dat er toch een virus naar binnen weet te sluipen om daar zijn slag te slaan.

Elke dag een beetje slimmer

De nieuwste generatie antivirussoftware controleert naast de bekende patronen van schadelijke software, ook het gedrag van het gehele besturingssysteem. Vertoont dit gedrag dat lijkt op het gedrag wat veroorzaakt wordt door schadelijke software? Dan gaan ook de alarmbellen af. Deze nieuwe generatie antivirussoftware leert continu bij en deelt de nieuw opgedane kennis via de cloud. Zo wordt de software elke dag een beetje slimmer.

Geen 100% bescherming

Antivirussoftware is een noodzakelijke maatregel, maar beschermt niet altijd. Wanneer legitieme software wordt ingezet of de software gedraagt zich als legitieme software, is het alsnog mogelijk dat virussen je werkplekken, servers en mobiele apparaten aantasten. Maar als je verschillende maatregelen op de juiste manier combineert, maak je het een hacker wel erg moeilijk om binnen te komen.

Nieuwsgierig?

In zijn volgende blogs zal Maurice inzoomen op multifactormaatregelen. Kun je niet wachten en wil je nu al aan de slag met jouw beveiliging? Vul het formulier in bij dit bericht of chat met ons via de website, dan plannen we een afspraak!

Maurice

Directeur

Kan ik je helpen?

Maurice

Directeur

Neem vrijblijvend contact op

Wij vertellen je graag meer.

Deel deze case

Leuk om te laten zien, maak je vrienden mee!

Wil jij veiliger, maar vooral ook slimmer werken?

Ontvang als eerste onze tweewekelijkse tips over de moderne werkplek, slimme data en veiligheid

E-mailadres


Hackers bedreigen MKB? Begin met een stevige deur!

#veiligheid #firewall

3

Hackpogingen vervijfvoudigd? Zo hou je jouw deur potdicht!

#veiligheid #zero trust

3

Alles en iedereen in de cloud? Let wel op je beveiliging

#zero trust #

3

Mostware

Mostware