Dé toekomst van de public cloud volgens Gartner

Blogs

24 augustus 2021

Leestijd: 6 minuten leestijd

Blog

Met een verwachte groei van ruim 20 procent in dit jaar alleen al, kun je wel stellen dat de publieke cloud hot is. Onderzoeks- en adviesbureau Gartner wijt deze groei aan vier trends. In dit artikel ontdek je wat die trends zijn en hoe ze ook jouw organisatie beïnvloeden.

Als we dit rapport van Gartner mogen geloven, gaat de public cloud enorm groeien in de komende jaren. In 2026 zal een kleine helft van alle IT-uitgaven daaraan worden besteed. Vier trends drijven deze ontwikkeling, namelijk: het feit dat de cloud overal aanwezig is, duurzaamheid, het bestaan van regionale cloud-ecosystemen en de geautomatiseerde programmeerbare infrastructuur van aanbieders van cloudinfrastructuur en platformdiensten (CIPS).

Groei deels toe te schrijven aan pandemie

Deze groei kan volgens Gartner senior onderzoeksdirecteur Henrique Cecci tot op zekere hoogte worden toegeschreven aan de coronapandemie: ‘De economische, organisatorische en maatschappelijke impact van de pandemie is en blijft een katalysator voor digitale innovatie en adoptie van clouddiensten. Dit geldt met name voor zaken zoals samenwerking, werken op afstand en nieuwe digitale diensten ter ondersteuning van een hybride personeelsbestand.’

Veerkracht, schaalbaarheid, flexibiliteit en snelheid

Dat geldt natuurlijk niet voor alle vier de trends. Zo is het feit dat de cloud overal aanwezig is, niet nieuw. De cloud ondersteunt de meeste nieuwe technologische ontwikkelingen en heeft zichzelf bewezen in tijden van onzekerheid, met dank aan zijn veerkracht, schaalbaarheid, flexibiliteit en snelheid, lezen we in het rapport. De hedendaagse ontwikkelingen zullen de vraag naar hybride, multicloud- en edge-diensten alleen maar verder vergroten, wat uiteindelijk leidt tot nieuwe gedistribueerde cloudmodellen. Dat maakt je IT-omgeving nog een stukje complexer dan het al was met alle hardware, software, netwerken, applicaties, bedrijfsprocessen en data. Goed onderhoud is goud waard. Dit kun je zelf doen, maar ook uitbesteden in de vorm van Managed Services.

Conglomeraatcloud is de toekomst

Deze ontwikkeling zal zeker niet ten koste gaan van de private cloud, volgens Lee Sustar, Forresters hoofdanalist voor infrastructuur en operaties. Datacenters moderniseren en blijven een essentiële rol spelen, maar uiteindelijk zal het onderscheid tussen edge, public cloud, private cloud en hybride oplossingen verdwijnen. Hij verwijst naar cloudgiganten als Google, Amazon en Microsoft als bewijs dat een conglomeraatcloud de toekomst is: ‘Google, AWS, Microsoft bieden ook allemaal on-premise diensten aan en veel systemen zullen buiten de cloud blijven.’

Zero Touch

‘Moderne IT-infrastructuur, hoe die ook wordt ingezet, vereist minder handmatige tussenkomst en minder routinematig beheer dan zijn legacy-equivalenten’, zegt Cecci. Zo bieden wij bijvoorbeeld Zero Touch als een van onze diensten. Daarmee kunnen wij vaste werkplekken op afstand inrichten en beheren, zonder ook maar iets aan te raken. Ook on-site public cloud-producten, zoals Sustar die eerder noemt, zullen waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van de infrastructuur zijn die ter plaatse bestaat, maar nog steeds als een dienst wordt beheerd.

Duurzaamheid

De derde trend van Gartner, duurzaamheid, is minder iets dat met de cloud gebeurt, maar meer iets waaraan het zich zal moeten aanpassen. We hebben allemaal de nieuwsberichten gehoord over het rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Het is vijf over twaalf als het gaat om klimaatverandering en de mens is daarvan zonder twijfel de oorzaak. Gelukkig is er ook goed niewus: we kunnen de klok nog stilzetten, maar dan moeten we wel in actie komen. Volgens het rapport van Gartner gelooft de helft van de CEO’s dat het stopzetten van de klimaatverandering een aanzienlijke impact gaat hebben op het bedrijfsleven. Cloudproviders kunnen dat niet negeren en moeten reageren door een duurzaam beleid op te stellen. Volgens Cecci zal de komende jaren de keuze voor cloudserviceprovider steeds meer afhangen van hoe groen dat beleid is.

Regionale oplossingen

Ten slotte voorziet Gartner een toenemend belang van regionale cloud-ecosystemen en datadiensten, vergelijkbaar met GAIA-X, een Europees data-infrastructuurproject. Geopolitieke versnippering van regelgeving, protectionisme en naleving van de industrie zal de groei van dergelijke systemen en diensten stimuleren.

Nieuwsgierig?

Benieuwd of (deels) overstappen naar de Cloud ook iets is voor jouw organisatie? We kijken graag met je mee! Je bent natuurlijk altijd welkom voor een kop koffie, want ons partnerschap begint met een goed gesprek. Bel even naar 071-5791010, dan plannen we een afspraak! Eerst even verder lezen? Lees dan ons stappenplan voor een succesvolle overstap naar modern werken.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager