Bescherm je bedrijf. Cybersecurity als cruciaal onderdeel van je strategie

Moderne Werkplek

18 oktober 2023

Leestijd: 7 minuten leestijd

Blog

Bescherm je bedrijf. Neem cybersecurity op in je strategie.

Binnen veel organisaties leeft het beeld dat cybersecurity een IT-feestje is. Maar geloof ons: het is veel meer dan dat. Het moet cruciaal onderdeel zijn van de strategie van elk bedrijf, ongeacht de omvang of de branche. Het maakt niet uit of je nu aan het roer staat van een multinational of een net bent begonnen met een start-up, cybersecurity moet bovenaan je prioriteitenlijst staan. Waarom? In deze blog zoomt Dennis Schellekens, brand manager bij MostWare, in op de vitale rol die cybersecurity speelt bij het beschermen én versterken van je organisatie.

Het tijdperk van cyberweerbaarheid

Ik zou willen dat het anders was, maar helaas: hackers zitten niet stil. Ook zij maken dankbaar gebruik van alle technologische ontwikkelingen zoals AI. Voor je het weet ben je de klos. Een cyberincident kan niet alleen financiële schade toebrengen aan je organisatie, maar ook een zware deuk slaan in je reputatie. Cybersecurity is niet langer slechts een optionele verdedigingsmaatregel, maar eerder een noodzakelijke strategische keuze voor het versterken van je organisatie tegen digitale gevaren.

Navigeren in het landschap van wet- en regelgeving

Net zoals het zakelijke landschap evolueert, groeien ook de wettelijke vereisten voor cybersecurity. Marc schreef laatst al over de NIS2-richtlijn, die eraan zit te komen. Deze richtlijn heeft tot doel om het cyberweerbaarheidsniveau van organisaties binnen de EU te verhogen en dat vraagt om een aantal concrete maatregelen. Zo’n richtlijn voelt misschien als gedoe, maar het biedt je ook een kans om een solide en veerkrachtige beveiligingsinfrastructuur op te bouwen.

Cyberveiligheid als cultuur

Cybersecurity gaat niet alleen over firewalls, antivirussoftware of een effectief en efficiënt IT-beveiligingsplan. Het gaat ook over het creëren van een veiligheidscultuur binnen je organisatie. Je medewerkers zijn de eerste verdedigingslinie tegen aanvallen. Het creëren van bewustzijn en het bieden van training om cyberdreigingen te herkennen, gevoelige gegevens te beschermen en veilig online gedrag te bevorderen, zijn net zo belangrijk als geavanceerde technologieën.

Samenwerking en keteneffecten

Besef ook dat cybersecurity niet stopt bij de grenzen van je bedrijf. Als onderdeel van een keten van leveranciers en partners, is de beveiliging van jouw organisatie ook afhankelijk van de veiligheidsmaatregelen van anderen. Een solide cybersecurity-strategie omvat samenwerking en transparantie binnen de hele zakelijke ecosystemen om risico’s te minimaliseren.

Gevolgen van een cyberincident

Hoewel investeren in cybersecurity een financiële aderlating kan lijken, zijn de kosten van een cyberincident vele malen hoger. Dan heb ik het niet over losgeld dat je – niet – moet betalen, maar meer over potentiële boetes, het verlies van klantvertrouwen en de moeilijke taak om je reputatie weer op te bouwen. Een proactieve houding ten opzichte van cybersecurity levert je op termijn besparingen op.

Cybersecurity is een proces

Het beschermen van je bedrijf tegen cyberbedreigingen is geen eenmalige taak, maar een doorlopend proces. Van het opbouwen van een veiligheidscultuur tot het voldoen aan regelgeving, er is geen tijd te verliezen. Zorg ook dat je securityexperts zich niet druk hoeven te maken om het IT-beheer. Als ze geen afleidingen ervaren zoals klantmeldingen, storingen en nadenken over verbeteringen in het beheer, kunnen ze zich volledig focussen op de bescherming van jouw IT-omgeving. Alleen zo wordt cybersecurity een integraal onderdeel van je strategie en maak je bedrijf weerbaar en toekomstbestendig.

Meer weten?

Het is natuurlijk altijd aan te raden om professioneel advies in te winnen bij het opstellen en implementeren van een IT-beveiligingsplan, zeker als beveiligingstechnologieën en -procedures geen dagelijkse kost voor je zijn. Wij helpen je graag!

De MostWare IT Standaard

Bij MostWare hebben we het Zero Trust-model omarmd. Onze MostWare IT Standaard (MITS) is een soort Managed Services 2.0, met security als absolute must-have. En natuurlijk worden onze securityzaken gedaan door een speciaal team, dat niet kan worden afgeleid door operationele dagdagelijkse gebeurtenissen. Zo ben je als organisatie zeker dat je security voortdurend aan de nieuwste eisen voldoet. MITS geeft je meer grip op de complexe keten van schakels in je IT-omgeving én creëer je samen met ons een roadmap richting een digitale transformatie die je organisatie een positieve boost in de juiste richting geeft. Om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst richten we ons bij MostWare op vier succesfactoren:

Deze vier onderdelen vormen samen ons MITS-programma. Managed Services, maar dan slimmer, beter en leuker. IT-beheer is slechts de basis. Een hele goede basis, dat natuurlijk wel, maar wat daarna komt is een stuk interessanter. Zodra de basis op orde is, gaan we namelijk pas echt meters maken. Zo toveren we jouw IT-omgeving om in een businessversneller. Ook jouw business versnellen met IT? Neem vrijblijvend contact op!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager