De strijd in het klaslokaal; Microsoft versus Google

Blogs

8 februari 2017

Leestijd: 6 minuten leestijd

Blog

Met de introductie van Microsoft Intune for education meldt Microsoft zich weer aan het front bij de strijd om de leerling. Google is hier al geruime tijd actief en heeft inmiddels een groot marktaandeel veroverd en zo’n 70 miljoen actieve gebruikers op het G-suite for education platform. Welke van de twee zal deze strijd winnen?

De strategie van beide producten is in ieder geval helder. Hoe eerder je erbij bent hoe groter de kans is dat de gebruiker bij je blijft. BMW doet het met Mini en hoopt dat je daarna doorstroomt naar een grotere en duurdere BMW. Banken bieden vanaf kleins af aan al speciale spaarproducten aan met cadeaus en andere voordelen. Het principe jong geleerd is oud gedaan geldt in dit geval ook voor besturingssystemen. Beide bedrijven hopen dat, eenmaal gewend aan Google docs of Microsoft Word, je dit ook de rest van je (werkzame) leven wil blijven gebruiken.

Koploper Google

Wereldwijd wordt in ieder geval het Google platform en de Chromebook veel gebruikt en dat is logisch. Het valt mooi tussen de dure en fragiele Apple iPad en de tot nu toe ingewikkelde (lees: veel te veel functies bevattende) laptop met Windows. Chromebooks komen behoorlijk compleet inclusief toetsenbord en zijn niet heel duur. Deze Chromebooks met het Chrome OS, is een relatief licht OS dat niet veel van de hardware vraagt. De software is uitgebreid met alle varianten van programma’s die we al jaren van Microsoft kennen zoals Word, Excel, etc, maar dan van Google.

Nadelen zijn er uiteraard ook, Chrome OS is voor een groot deel een cloud gebaseerd systeem en dat betekent dat alles wat met elkaar gedeeld en ingezien wordt, afhankelijk is van de internetverbinding. Een hele goede en betrouwbare Wi-Fi-verbinding is dan ook strikt noodzakelijk en vergt wellicht een upgrade van de huidige omgeving. Ook moeten er aanvullende afspraken gemaakt worden met je internetprovider, zodat bij uitval zeer snel een oplossing geboden wordt. Het digitaal lesgeven wordt immers vrijwel onmogelijk zonder een werkende internetverbinding.

Ook zie je veel situaties waarbij de leerlingen gebruik maken van G-Suite for education, maar dat de staf van de school gebruik maakt van Office365 en er dus twee systemen in stand moeten worden gehouden. Dit zorgt voor extra onderhoudskosten. Je zult je als school ook moeten afvragen in hoeverre de Google Suite op latere leeftijd ook gebruikt gaat worden. Grote(re) bedrijven kiezen momenteel nog bijna in alle gevallen voor de Microsoft-omgeving.

Microsoft in de achtervolging

Zoals eerder aangehaald kiezen scholen steeds vaker voor G-Suite for education en verliest Microsoft rap marktaandeel in de klas. Eind januari introduceerde Microsoft dan ook een aanvulling op Office365 gericht op het onderwijs.

Deze aanvulling bestaat uit twee onderdelen en lijkt erg op het succesvolle concept van Google. Microsoft heeft de laatste jaren erg veel werk gestoken in het slanker en sneller maken van Windows. Een goedkopere laptop met beperkte hardware is tegenwoordig uitstekend in staat om op een vlotte manier Windows 10 te draaien. In samenwerking met een aantal hardwarefabrikanten waaronder Acer en HP heeft Microsoft dan ook laptops met touchscreen en keyboard uitgebracht. Deze devices zijn voorzien van Windows 10 en kunnen aangeschaft worden voor een bedrag tussen € 200,- en € 300,-. Dit prijspunt kennen we al van de Chromebooks en heeft zich bewezen als een aantrekkelijk middel om scholen te overtuigen gebruik te maken van het platform.

Microsoft heeft voor scholen een interessant licentiemodel ontwikkeld. Als een basisschool, voortgezet onderwijs, HBO of universiteit kiest voor Office365, dan heeft alleen de docent en de onderwijs-ondersteunende-medewerker een licentie nodig. Alle leerlingen of studenten krijgen vervolgens de gehele studieperiode de beschikking over Office365 en het gehele Office-pakket met Word, Excel, Powerpoint e.d.

De tweede troef van Microsoft is Intune for education. De online-management tool stelt de school en de IT-beheerder in staat om snel devices klaar te maken en te voorzien van de juiste images. Van afstand kunnen er eenvoudig nieuwe apps uitgerold worden of juiste beperkingen worden opgelegd aan leerlingen, zoals het browsen of het gebruiken van applicaties die niet bijdragen aan het leerdoel.

Combineer je bovenstaande met het feit dat veel scholen ook nog een on-premise Microsoft-omgeving gebruiken, dan sluiten de Office 365-diensten hier perfect bij aan. Wij zien met veel interesse het komende jaar tegemoet.

 

Wilt je meer weten of eens een keer van gedachten wisselen welk product het best bij jou en je school past? MostWare kan je uitstekend ondersteunen bij de advisering, keuze, implementatie en beheer van één van de twee platformen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager