Windows Server 2016, mooi, nieuw en ander licentiemodel

Blogs

29 september 2016

Leestijd: 3 minuten leestijd

Blog

Het is zover, Windows server 2016 heeft maandag 26 september de RTM status bereikt. De afgelopen tijd is er al veel gepubliceerd als het gaat om de nieuwe features van Windows 2016. Enkele in het oog springende daarvan zijn:

  • Containers, Windows Server Container en Hyper-V Container,
  • Nano Server,
  • Shielded VMs,
  • Hyper-V Hot-Add Virtual Harware,
  • Nested virtualization,
  • PowerShell direct,
  • REFS (stabiele versie)
  • ADFS v4

De eerste vier nieuwe features springen er het meeste uit. Containers begint een nieuwe hype te worden. Op dit moment zijn er in Windows 2016 twee soorten containers, namelijk Windows Server containers en Hyper-V containers. Containers zijn een oplossing voor de impasse tussen systeembeheerders die een configuratie breed toepasbaar willen houden en de eisen van ontwikkelaars voor specifieke configuraties.

Nanoservers is een nieuwe insteek van Microsoft, “alleen laden wat noodzakelijk is”. Het voordeel van een nanoserver is dat het veel lichter is dan een compleet OS. Hierdoor zal een nanoserver ook veel minder resources gebruiken. Dit is vooral gunstig in de cloud. Wat een groot voordeel is van een nano server is dat de server minder vaak herstart hoeft te worden voor het doorvoeren van updates zoals een volledig OS.

Voor Shielded VMs zijn er twee modellen, namelijk admin-trusted en TPM-trusted. Het grootste verschil is dat de admin-trusted goedgekeurd worden op basis van lidmaatschap in het domein en TPM-trusted een relatie hebben tot de hardware.

Hyper-V Hot-Add Virtual Harware is de functionaliteit die we gister al zouden willen gebruiken. Hardware toevoegen aan een VM zonder de VM te hoeven af te sluiten. Hoe mooi is dat?

Dan nog even de licenties, voor de overstap naar Windows Server 2016 nogal belangrijk. Traditioneel werd een Windows Server voorzien van een licentie op serverbasis, maximaal twee processoren en zorg dat je voldoende Client Access Licenties hebt. We hebben de verandering al gezien bij SQL Server, licensering op basis van cores. Dat gaan we ook zien bij Windows Server 2016. Echter heb je dan nog steeds CAL’s nodig, die verdwijnen niet. In de eerste week van oktober worden de prijzen bekend gemaakt en kunnen we gaan kijken hoe schokkend het afrekenen per core gaat worden. Maar buiten dat kijken wij er naar uit om met Windows Server 2016 aan de slag te gaan en IT-oplossingen te realiseren.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager