Windows 365, je nieuwe PC in de cloud. Dit moet je er over weten!

Blogs

15 juli 2021

Leestijd: 6 minuten leestijd

Blog

Dinsdag 14 juli was het weer zover, de start van Microsoft Inspire. Het tweede jaar op rij dat we niet aan de andere kant van de plas lijfelijk getuige waren van de keynotes en de aankondigingen maar van afstand met een digitale Microsoft Inspire. Zover de regels het toelaten hebben we dit met een aantal collega’s op kantoor kunnen kijken. Fijn om collega’s ook weer af en toe in het “echt” te zien.

Geen verrassing dat “hybride” het thema van Inspire lijkt te zijn. We zullen nu eenmaal moeten wennen en ons aanpassen aan een situatie waar we nog onafhankelijker van je locatie ons werk kunnen doen. Voor de één een zegen en voor de ander een vloek maar gelukkig kunnen we met technologie de afstanden verkleinen en het allemaal een stuk makkelijker maken voor iedereen.

Één van die aankondigingen is Windows 365 oftewel de Cloud PC. Windows 365 is Windows en dus je (veilige) werkplek in de cloud. Nu nog Windows 10, straks heb je ook de keuze voor Windows 11. Deze werkplek staat straks altijd voor je klaar en is via een browser te benaderen. Alle rekenkracht en opslag bevindt zich in de cloud waardoor je device onafhankelijk kan werken op deze werkplek. Dus niet alleen je laptop of pc met Windows, maar ook met Linux, een Mac, iPhone en Android telefoon of tablet. Windows 365 staat altijd voor je klaar en je kan verder waar je gebleven bent. Je kan dus je werkdag starten op je laptop en verder gaan op je tablet als je onderweg bent en iets moet inzien of aanpassen. Internet is natuurlijk wel nodig (kan ook 5G zijn) want het is tenslotte wel een werkplek in de cloud.

Deze werkplek is dus heel goed geschikt voor een BYOD-concept, maar er zijn meer interessante zaken. In de video van de Microsoft Mechanics hieronder noemen ze bijvoorbeeld dat de resources die je beschikbaar kan krijgen in een Cloud PC, een veelvoud is van de capaciteit in je laptop en makkelijker mee groeit.
Hoeveel laptops schrijven we onderhand met 128GB disk, 4GB memory en een te trage CPU nu af door het gebruik van Microsoft Teams wat je met gemak een zware applicatie mag noemen. Met een relatief lage bandbreedte stap je nu op een desktop die met 10Gbit verbonden is met het internet en Microsoft 365.

Verder kan je het naadloos integreren in je security ontwerp, denk aan bijvoorbeeld alles binnen Microsoft 365 en je Cloud PC houden. Toegang met Conditional Access en het endpoint device veel meer uitsluiten. Het maakt immers niet meer uit met welk device je verbindt naar je Cloud PC.

Gaat dit dan echt een vlucht nemen? We hebben geen idee. Ergens zijn we ook nog wel sceptisch. Windows Virtual Desktop, wat net hernoemd is naar Azure Virtual Desktop zetten we vaak in en Windows 365 kan een laagdrempelige en simpelere variant zijn van Azure Virtual Desktop.
Het zal waarschijnlijk niet de “goedkope” versie zijn van AVD omdat elke medewerker een dedicated Windows 365 Cloud PC krijgt, geen multi-user en pooling. Dat zorgt voor kosten en we hebben al geruchten van Twitter dat een 2CPU, 4GBmem en 128GB disk al $ 31 per maand gaat kosten. Voor kleine omgevingen best interessant, maar als je er meer dan zeg 30 wil draaien, is AVD al goedkoper en breder in te zetten met de kennis van AVD en de uitgebreide scaling die we kunnen toepassen.

Windows 365 komt beschikbaar op 2 augustus en je betaalt een bedrag per gebruiker per maand voor deze dienst. Wil je meer weten over Windows 365 of AVD stuur mij gerust een bericht via de site dan laat ik zie hoe dit er voor jouw organisatie uit zou kunnen zien.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager