Slimme antivirussoftware zorgt voor een stevig slot op je deur

Blogs

14 september 2020

Leestijd: 4 minuten leestijd

Blog

In zijn vorige blog vertelde Maurice Breed hoe je zorgt voor een stevige deur tussen je bedrijfsnetwerk en het internet: de firewall. In deze blog bekijkt hij het slot van die stevige deur eens van dichtbij. Want zonder stevig slot – lees: de juiste antivirusmaatregelen – is het voor een hacker alsnog een fluitje van een cent om binnen te komen.

Het slot aannemen van een wildvreemde

Je hebt je droomhuis gevonden. Er moet alleen nog even een nieuw slot op de deur. Stel dat een wildvreemde je een slot aanbiedt, met één sleutel, inclusief de plechtige belofte dat er écht geen andere sleutels van in omloop zijn. Hoe groot is de kans dat je dat slot aanpakt en in alle vertrouwen op je deur zet? Of, even terug naar de IT-wereld, hoe groot is de kans dat jij software op je werkplek installeert als je niet weet waar het vandaan komt? Ik mag hopen dat die kans nihil is. Toch wordt er weleens software op je werkplek geïnstalleerd waar je niet om hebt gevraagd, vaak zelfs zonder dat het jou opvalt. Als die software schadelijk is, is de ellende niet te overzien.

Twee smaken antivirussoftware

Zie hier het belang van antivirussoftware. Met de juiste antivirusmaatregelen voorkom je dat schadelijke software – malware – geïnstalleerd kan worden op jouw werkplekken, servers en mobiele apparaten. Hierin kennen we twee smaken: de traditionele variant en de nieuwe generatie antivirussoftware die gebruikt maakt van kunstmatige intelligentie.

Op zoek naar bekende virussen

Traditionele antivirussoftware zoekt naar patronen van bekende schadelijke software. Deze software zoekt dus naar virussen die het al kent. Staat het virus op de virtuele zwarte lijst, gaan er alarmbellen rinkelen. Regelmatig wordt deze lijst geüpdatet met nieuw bekend geworden patronen. Update jij je antivirussoftware niet, dan is de kans groot dat er toch een virus naar binnen weet te sluipen om daar zijn slag te slaan.

Elke dag een beetje slimmer

De nieuwste generatie antivirussoftware controleert naast de bekende patronen van schadelijke software, ook het gedrag van het gehele besturingssysteem. Vertoont dit gedrag dat lijkt op het gedrag wat veroorzaakt wordt door schadelijke software? Dan gaan ook de alarmbellen af. Deze nieuwe generatie antivirussoftware leert continu bij en deelt de nieuw opgedane kennis via de cloud. Zo wordt de software elke dag een beetje slimmer.

Geen 100% bescherming

Antivirussoftware is een noodzakelijke maatregel, maar beschermt niet altijd. Wanneer legitieme software wordt ingezet of de software gedraagt zich als legitieme software, is het alsnog mogelijk dat virussen je werkplekken, servers en mobiele apparaten aantasten. Maar als je verschillende maatregelen op de juiste manier combineert, maak je het een hacker wel erg moeilijk om binnen te komen.

Nieuwsgierig?

In zijn volgende blogs zal Maurice inzoomen op multifactormaatregelen. Kun je niet wachten en wil je nu al aan de slag met jouw beveiliging? Vul het formulier in bij dit bericht of chat met ons via de website, dan plannen we een afspraak!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager