Microsoft Viva – alles wat je er nu over moet weten!

Blogs

1 maart 2021

Leestijd: 8 minuten leestijd

Blog

​​​​​​​Microsoft Viva is een ‘Employee Experience Platform’. Vergeet ERP, CRM of alle andere drie-letter-afkortingen, EXP wordt het nieuwe toverwoord in automatiseringsland! Een EXP is een platform dat communicatie, bestaande kennis, nieuwe kennis, resources en inzichten verenigt in één enkele app die werknemers en teams alles in handen geeft om vanaf elk apparaat of locatie alles uit de werkdag te halen. Microsoft Viva maakt maximaal gebruik van alle tools en data in Microsoft 365. Het platform stimuleert kennisdeling, betrokkenheid en verbondenheid en zorgt er daarmee voor dat Microsoft Teams weer een stap dichterbij is om een echte kernoplossing te worden: “Teams as a Platform”.

Microsoft Viva bestaat uit 4 pijlers. Neem Microsoft Teams in gedachten en denk daar voor het gemak maar vier knoppen bij die je dan extra in je menubalk ziet staan.

Viva Connections

Viva Connections biedt iedereen een gepersonaliseerde feed en dashboard waarin je nieuws, gesprekken en hulpprogramma’s kunt ontdekken die relevant zijn voor jou. Zo heb je één centraal punt die zorgt dat je betrokken blijft en je weet wat er speelt. Viva Connections faciliteert nieuwe verbindingen met en tussen collega’s. Zie het maar als jouw nieuwe alleswetende startpagina, zowel op het grote scherm als op je mobiel!

Viva Connections

Viva Topics

Viva Topics kende je voorheen als ‘Project Cortex’, waarbij door middel van AI ‘just-in-time-knowledge’ werd geleverd. Met Viva Topics wordt inhoud en expertise die afkomstig is uit verschillende bronnen, automatisch georganiseerd, met ingebouwde functies voor beveiliging en compliance. Zoek je een expert op het gebied van een bepaald onderwerp? Of zie je een voor jou nog onbegrijpelijke bedrijfsafkorting? Met Viva Topics wordt informatie gecategoriseerd in groepen waardoor er minder tijd hoeft worden besteed aan het zoeken naar antwoorden. Deze zitten vaak al verborgen in de data van de organisatie, Microsoft Topics heeft alles al voor ons op een rij gezet!

Viva Topics

Viva Insights

Viva Insights helpt jou en de organisatie om tot bloei te komen via data-gestuurde inzichten. Deze inzichten zijn ter verbetering van de productiviteit en welzijn, zonder dat je privacy uit het oog wordt verloren. Viva Insights kan helpen om focus te behouden en beschikbare tijd goed in te delen. De inzichten en functies van Viva Insights kennen we al als ‘welzijnsinzichten’. Het is een aanvulling op de nu al complete Workplace Analytics en MyAnalytics. Microsoft reikt ons hiermee tools aan om welzijn en productiviteit te harmoniseren. Voor jou zelf, maar ook voor managers en teams. En ook hier weer zoveel als mogelijk direct in de flow van het werk.

Viva InsightsViva Learning

Viva Learning stelt ons in staat om, op een natuurlijke manier en zonder onderbreking, te leren en groeien met behulp van trainingsmateriaal. Viva Learning maakt een centrale hub aan in Teams die met het gebruik van kunstmatige intelligentie een voorstel geeft voor specifieke trainingen. Het doel van Viva Learning is om leren als onderdeel van het dagelijkse werk en als bedrijfscultuur te stimuleren. Hiermee geeft Microsoft Viva een mooie nieuwe invulling aan ‘just-in-time-learning’!

De content kan vanuit verschillende bronnen komen, zoals LinkedIn Learning, Microsoft Learn, maar ook van platformen als Cornerstone, Skillsoft of Pluralsight. Maar het mooiste is dat je ook eigen bronnen van de organisatie kan ontsluiten. Ook het leerplatform van MostWare is straks een onderdeel van Viva Learning.

Viva Learning

Mooi zo’n aankondiging, maar kunnen we het al gebruiken?

Microsoft Viva is nog niet op alle 4 de onderdelen beschikbaar, Microsoft lanceert de oplossing dit jaar pijler voor pijler. Viva Topics is er al, maar helaas alleen nog voor Engelse data. Wanneer Topics ook onze Nederlandse data gaat begrijpen is nog niet duidelijk. Viva Insights is momenteel in Public Preview. Viva Learning is momenteel enkel nog in de Private Preview beschikbaar. Tot slot is Viva Connections beschikbaar gemaakt op dinsdag 2 maart 2021. Voor nu alleen nog voor desktop. Mobiel komt later.

​​​​​​​En wat kost al dat moois?

Het is nog niet duidelijk wat het totaalpakket Microsoft Viva gaat kosten. Momenteel is alleen Viva Topics toe te voegen bovenop de standaard abonnementen als F1, E1, E3 M365 Business Basic enz. Voor een bedrag van €5,- per maand per medewerker kun je nu dus met de eerste pijler van Microsoft Viva aan de slag. Viva Connections kost niets extra’s, als je maar een geldige Microsoft SharePoint-licentie hebt. Wat de overige add-ons gaan kosten is nog niet bekend voor zover we hebben kunnen ontdekken.

Voor wie is Microsoft Viva vooral interessant

Om te beoordelen of een organisatie klaar is voor Microsoft Viva kunnen we het beste ons Volwassenheidsmodel voor Modern Werken erbij pakken. Als je ervan uit gaat dat Microsoft Teams het platform is waar vandaan je de verschillende onderdelen van Microsoft Viva kunt aanbieden, dan kun je stellen dat een organisatie minimaal volwassenheidsniveau 2 moet hebben. Microsoft Viva komt pas echt tot haar recht in organisaties waar Microsoft Teams als platform écht is ingebed in het dagelijkse werkproces van ALLE medewerkers. Organisaties in niveau 3 kunnen dus optimaal gebruik gaan maken van Microsoft Viva.

 

Er zijn misschien nog niet veel organisaties klaar voor alles wat Microsoft Viva te bieden heeft. Op onderdelen kan Microsoft Viva echter al eerder van nut zijn. Je kunt stellen dat zodra de data van een organisatie in de cloud staat, Microsoft al voor je kan beginnen hier met Microsoft Viva nuttige inzichten uit te halen. Zo kan een organisatie in niveau 1 al aan een groep managers via Microsoft Teams met Viva Insights inzicht in de productiviteit en welzijn van hun team verschaffen (op basis van dezelfde data als in de Productivity Score). Ook kan SharePoint Nieuws via de startpagina van Microsoft Teams extra onder de aandacht worden gebracht en kan het ‘just-in-time-learning’ concept van Viva Learning een interessante toegevoegde waarde gaan spelen in de adoptie van nieuwe technologie.

Dit artikel wordt de komende tijd aangevuld als er nieuwe interessante informatie beschikbaar komt (laatste update 2 maart 2021). Kan je niet wachten of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op!

 

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager