Hackpogingen vervijfvoudigd? Zo hou je jouw deur potdicht!

Blogs

17 augustus 2020

Leestijd: 5 minuten leestijd

Blog

Het aantal hackpogingen binnen het MKB groeit dit jaar met een factor 5. Je hebt twee keuzes. Wacht je tot de hacker binnenkomt en een alarm activeert op het moment dat het al te laat is? Of pak je de hacker al aan zodra hij een poging doet een voet tussen de deur te zetten? Natuurlijk is het beter als je de hacker te slim af bent. In een serie blogs vertelt Maurice Breed hoe je de boze wolf buiten de deur houdt.

Dikke deur en enorme tralies

De beveiliging van een IT-omgeving is vergelijkbaar met het beveiligen van je huis tegen ongewenste indringers. Je kan je huis voorzien van een extra dikke deur en tralies voor de ramen. Zet daarop de beste sloten, een trekbeveiliging en anti-inbraakstrips. Zorg voor het beste beveiligingssysteem denkbaar en je bent veilig. Toch?

Rotte kozijnen en naïeve bewoners

Niet altijd, helaas. Hoe goed het slot op de deur of de tralies op de ramen ook zijn, als de deur of de kozijnen rot zijn, is het alsnog een kleine moeite om binnen te komen. En zelfs als dat op orde is, ligt er nog een gevaar op de loer: je medebewoners. Als er iemand aanbelt, en je zoon of dochter van vijf doet – zonder te vragen wie het is – de deur open, is daar geen veiligheidsmaatregel tegenop gewassen.

Moraal

De moraal van dit verhaal? Hoe goed je beveiligingsmaatregelen ook zijn, je bent altijd afhankelijk van twee zaken: hoe goed je basis op orde is en hoe bewust je bewoners – of gebruikers, in de IT-wereld – zich zijn van de gevaren.

Awareness

Je kunt je gebruikers helpen zich beter te wapenen tegen allerlei vormen van cybersecurity door ze security-awareness-trainingen te laten volgen, ze op regelmatige basis te informeren over de laatste werkwijzen van cybercriminelen, en anti-phishingcampagnes te voeren.

Solide basis

Daarnaast moet je basis gewoon tiptop in orde zijn. Als je besturingssystemen en de applicaties die je gebruikt niet up-to-date zijn, zijn je beveiligingsmaatregelen veel minder of zelfs niet effectief. Voorzie je werkplekken, servers maar ook netwerkapparaten structureel van de laatste updates of firmware. Als je – heel slim – automatische updates hebt aanstaan, controleer dan ook of iedere machine daadwerkelijk deze updates ontvangt. En check of ook op de werkplekken de software up-to-date wordt gehouden. Vergeet daarbij niet dat er, naast jouw bekende bedrijfsapplicaties, ook tools zijn geïnstalleerd als browsersoftware en Adobe Reader.

Meer maatregelen

Als je basis in orde is, zijn er nog een aantal maatregelen die je kunt nemen. Ik zal deze de komende weken bespreken, zodat elke maatregel de aandacht krijgt die het verdient. Ik heb het dan over firewallmaatregelen (je deur), antivirusmaatregelen (je slot), multifactormaatregelen (je sleutel en de code van je alarm), conditionele toegangsmaatregelen (laten we het jouw onderbuikgevoel noemen), maatregelen tegen binnenkomende ‘rommel’ (de beveiliging van het vergeten bovenluikje) en tenslotte de detectiemaatregelen (de waakhond). Elk van deze maatregelen op zich biedt onvoldoende bescherming, maar als je ze op de juiste manier combineert, maak je het een hacker wel erg moeilijk om binnen te komen. Hackpogingen vervijfvoudigd? Aan jou zal het niet liggen.

Nieuwsgierig?

In zijn volgende blogs zal Maurice inzoomen op deze maatregelen. Kun je niet wachten en wil je nu al aan de slag met jouw beveiliging? Om snel inzicht te krijgen in de beveiliging van je cloudomgeving hebben we bij MostWare de Cloud Security Scan ontwikkeld. Onze securityspecialisten scannen gratis jouw Microsoft-cloudomgeving en brengen eventuele zwakke plekken in kaart. Geïnteresseerd? Vraag dan nu je gratis scan aan.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager