Elke dag Safer Internet Day
11 maart 2019
Leestijd: 5 minuten leestijd
Blog
Sinds 2004 wordt begin februari Safer Internet Day gehouden, in meer dan 140 landen wereldwijd. Het doel is om aandacht te krijgen voor veilig en verantwoord internetgebruik, vooral onder jongeren. Dit jaar was Safer Internet Day op 5 februari.
Martin Vliem, National Security Officer bij Microsoft, zette acht tips op een rijtje om je online bestaan zo veilig mogelijk te maken. De tips zijn niet alleen voor jongeren overigens.
1. Gebruik complexe, unieke wachtwoorden voor verschillende accounts
Maar al te vaak kiezen we wachtwoorden die we gemakkelijk kunnen onthouden. Dat weten cybercriminelen ook. Via bruteforce-aanvallen en het nieuwere password-spraying kunnen hackers in no-time zo’n eenvoudig wachtwoord achterhalen. Gebruik een complex wachtwoord, bij voorkeur een wachtwoordzin. Nog beter is het om een wachtwoordmanager te gebruiken. En vergeet vooral multifactor-authenticatie niet.
2. Accepteer geen uitnodigingen van vreemden op social media
Word je online benaderd door een onbekende, wees dan alert. Bij twijfel kun je het vriendschapsverzoek beter niet accepteren. Toch nieuwsgierig? Google dan eerst op de persoon en check of het account authentiek is. Accepteer je het vriendschapsverzoek? Dan geldt nog steeds wat in de offline wereld ook geldt: deel geen waardevolle of privé-gegevens. Nooit.
3. Realiseer je dat online acties offline consequenties hebben
Voor je iets online publiceert, denk eerst na of die informatie wel voor iedereen bestemd is. Wat als je werkgever of een klant de publicatie ziet, is dat schadelijk of onschuldig?
4. Bescherm gevoelige en persoonlijke informatie
In het verlengde van de vorige tip: realiseer je dat wat eenmaal online staat voor altijd online staat. Zelfs al verwijder je het originele bericht, je weet nooit wie er al een kopie heeft gemaakt.
5. Wees voorzichtig waar je op klikt
Hackers proberen je op allerlei manieren te verleiden te klikken op een link waarmee je malware downloadt. Zo kunnen zij informatie stelen of je computer gijzelen. Let op verdachte e-mails en installeer niet zomaar ieder programma of spel.
6. Update je privacy-instellingen en antivirusprogramma
Cybercriminelen ontdekken steeds weer zwakke plekken in software. Zorg daarom dat je besturingssysteem altijd up-to-date is en dat je de privacyinstellingen van je applicaties en browser regelmatig controleert.
7. Maak altijd gebruik van een veilige verbinding
Bij de Grote Gele M even snel je mail checken? Vanaf je vakantieadres rustig dat ene document bijwerken? Zorg dat je een beveiligde verbinding tot stand kunt brengen. Kan dat niet? Wacht dan tot je weer op kantoor of thuis bent en je van je veilige netwerk gebruik kunt maken.
8. Vraag advies aan iemand die je vertrouwt
Twijfel je aan de echtheid van een e-mail of de goede bedoelingen van een ‘oude bekende’? Weet je niet zeker of je omgeving wel goed beschermd is of word je hoorndol van al die wachtwoorden? Schakel hulp in. Onderschat het belang van je online veiligheid niet.
Maak jongeren internetwise
Deze tips gelden natuurlijk zowel voor jongeren als voor volwassenen. Maar de jongeren onder ons zijn misschien nog wel extra vatbaar voor slinkse trucs van cybercriminelen. Om jongeren meer te leren over internetveiligheid maakte Microsoft dit gratis Safe Internet Day happertje. Een mooi middel om eens met jongeren over internetveiligheid te praten. Ben je – net als wij – vergeten bent hoe je vroeger zo’n happertje vouwde in de klas of op het schoolplein? Geen zorgen, hier is een instructievideo.
Eens verder praten?
Wil je meer weten over hoe je data in jouw organisatie kunt beschermen? Wij denken graag met je mee. Ons partnerschap begint met een goed gesprek, dus kom gerust langs voor een kop koffie. Bel even naar 071-5791010 of chat met ons via de website, dan plannen we een afspraak!