De toekomst van Microsoft: Technology in action
5 november 2018
Leestijd: 9 minuten leestijd
Blog
Afgelopen woensdag 31 oktober was Satya Nadella, topman van Microsoft, in Nederland om het totaal vernieuwde – en vernieuwende – kantoor bij Schiphol te openen. Hij maakte van de gelegenheid gebruik en sprak in de Johan Cruyff Arena klanten en relaties toe. Wij waren erbij en zo zagen we Satya, na Microsoft Inspire in Las Vegas, voor de tweede keer dit jaar. Een kleine terugblik.
Tech intensity
Nadella: ‘Wat op dit moment gaande is in digitale technologie is ongeëvenaard. Het is alomtegenwoordig, of het bij ons thuis is of op kantoor, in auto’s en koelkasten; waar we ook zijn, technologie is overal om ons heen.’ Elke industrie ondergaat een transformatie dankzij digitalisering en dat is een kans die we volgens Nadella moeten grijpen. Wat we volgens hem nodig hebben is ‘tech intensity’: de combinatie van het versnellen van de adoptie van technologieën bij bedrijven en in de samenleving en het tegelijkertijd opbouwen van je eigen digitale capaciteit, waar er een sterke focus nodig is op een leven lang leren, vertrouwen en ethiek. ‘In welk deel van de economie je ook participeert, welk product of dienst je ook creëert, alles draait om tech intensity’, aldus de topman.
We make others look cool
De missie van Microsoft – Mensen en organisaties over de hele wereld in staat stellen hun volledige potentieel te realiseren – gaat volgens hem in wezen over het creëren van die tech intensity, voor iedereen en overal. En dat zijn niet slechts woorden, claimt Nadella: ‘Het gaat om de beslissingen die we nemen, de producten die we maken, hoe we met klanten en partners omgaan. Aan het eind van de dag gaat het ons om het succes van onze klanten. Wij hebben alleen succes als onze klanten succes hebben. We zijn hier niet om zelf cool te zijn, wij zijn hier om anderen te helpen cool te zijn.’ Of dat nu een student is die aan zijn afstudeerscriptie werkt, een kleine onderneming die probeert te groeien, een organisatie in de publieke sector die efficiënter wil werken of een grote multinational die competitiever wil worden, dat maakt volgens Nadella niet uit. ‘Het zijn allemaal successen die we willen vieren.’
Het gaat erom hoe je technologie inzet
Hoe Microsoft uiteindelijk hun missie realiseert is door een enorm, intelligent cloud- en edge-platform te bouwen. ‘Welke producten we ook maken, of het nu Office 365 of Dynamics is, ze zijn allemaal gebouwd met dit platform in het achterhoofd. We maken geen technologie om de technologie. Het gaat erom hoe die technologie wordt ingezet, en hoe je daarmee je klanten anders betrekt, hoe je op die manier de mensen in je organisatie in hun kracht zet, hoe je je productie optimaliseert. Daar gaat het om’, zegt Nadella.
Vergeet de ongewenste consequenties van technologie niet
Nadella benadrukt ook dat we heel alert moeten zijn op de ongewenste consequenties van technologie. Hij belicht drie zaken.
1. Privacy
Nadella ziet privacy als een fundamenteel mensenrecht: ‘Je klanten verwachten dat je hun data behandelt als een mensenrecht. De introductie van GDPR heeft de lat hoog gelegd, maar dat is nog maar het begin. We moeten constant waakzaam zijn. Er zal steeds weer nieuwe wetgeving komen, in Europa, maar ook in de rest van de wereld.’
2. Cybersecurity
We moeten in de hele tech-sector met een collectieve verantwoordelijkheid acteren om de wereld veilig te houden. Nadella ziet een soort digitaal Verdrag van Geneve voor zich: ‘We moeten ons als sector samen hard maken om de consumenten en de kleine ondernemingen te beschermen. Dat gebeurt alleen als we ons daar echt op toeleggen en onze gezamenlijke kracht hiervoor inzetten.’
3. Ethiek en kunstmatige intelligentie (AI)
We moeten ons niet afvragen wat computers allemaal kunnen doen, maar wat ze zouden moeten doen. Nadella: ‘Met data kunnen we magische ervaringen creëren. AI verandert bijvoorbeeld het leven van mensen met een beperking op een ongekende manier. Maar dat gezegd hebbende: we zien ook veel uitdagingen.’ Hij roept het publiek op om een set van ontwerpprincipes te hanteren. Binnen Microsoft zijn er een aantal van die principes opgesteld die elke software engineer, elke designer meekrijgt: eerlijkheid, robuustheid, privacy en veiligheid, transparantie en inclusiviteit, en verantwoordelijkheid. Zo heeft Microsoft ook een ethics board samengesteld: een team dat checkt of elke AI-product dat wordt gemaakt ook werkelijk op gepaste manier kan worden ingezet.
Welkom in het Quantum-tijdperk
‘We moeten oppassen voor deze ongewenste consequenties’, zegt Nadella. ‘Maar dat wil niet zeggen dat we stoppen met het verleggen van de grenzen van technologie.’ Sterker nog, hij vertelt dat Microsoft eraan werkt om ‘s werelds eerste echt schaalbare quantumcomputer te bouwen. Zoals een wiskundige het beschrijft: ‘De sprong die we maken met quantum computing is alsof we van kruipen ineens naar een andere planeet kunnen reizen.’ Computerwetenschapper Krysta Svore: ‘Het is heel natuurlijk dat we ’s werelds meest krachtige apparaat willen inzetten om ’s werelds meest uitdagende problemen te bestrijden.’ Dan gaat het over de opwarming van de aarde, security, de grenzen van machine learning, het genezen van ziekten; de mogelijkheden van quantum computing zijn eindeloos. Microsoft brengt de meest vooraanstaande experts van deze wereld samen om mogelijkheden om te zetten in realiteit. Welke problemen zouden we kunnen oplossen met een computer die gelijktijdig in een miljard parallelle universums werkt?
https://youtu.be/doNNClTTYwE
‘AI for good’
Er zijn nog veel stappen te zetten op onze weg naar quantum computing, maar Nadella is overtuigd van het belang. Maar hij benadrukt hoe belangrijk het is dat we met die technologie ook alle delen van onze samenleving bereiken, om zo een aantal van onze dringende behoeften aan te pakken. Dat is waarom Microsoft een programma heeft gelanceerd dat ze noemen: ‘AI for good’. Als mooi voorbeeld in Nederland noemt hij het Rode Kruis. In lijn daarmee heeft Microsoft recent een actie gelanceerd die heet: ‘AI for humanitarian action’. ‘AI for humanitarian action’ maakt gebruik van AI om noodherstel te ondersteunen, de behoeften van kinderen aan te pakken, ontheemden te beschermen en mensenrechten te bevorderen. Het filmpje hieronder zien wat dit inhoudt. Nadella sluit af met de boodschap dat hij hoopt dat iedereen in de zaal en iedereen die kijkt weggaat met het gevoel weer iets meer te kunnen bereiken in de toekomst. Een toekomst voor ons land en een toekomst voor de wereld. Daar sluiten wij ons geheel bij aan.
Nieuwsgierig?
Benieuwd hoe jouw organisatie een volgende stap kan maken met Microsoft-technologie? Je bent natuurlijk altijd welkom voor een kop koffie, want onze partnerschap begint bij een goed gesprek. Bel even naar 071-5791010 of chat met ons via de website, dan plannen we een afspraak! De keynote zelf bekijken: dat kan hier (van 02:24:44 tot 03:05:50).