7 januari 2019

Op zoek naar een goede verwerkersovereenkomst?

Een verwerkersovereenkomst is een de overeenkomst tussen de verwerkingsverantwoordelijke, jij als organisatie, en de verwerker, bijvoorbeeld een externe salarisverwerker. In een verwerkersovereenkomst wordt vastgelegd hoe de verwerker met de persoonsgegevens moet omgaan. Zo komt hier bijvoorbeeld in te staan wat de verwerker dient te doen wanneer er sprake is van een datalek of welke maatregelen de verwerker moet nemen om de persoonsgegevens te beveiligen. 

Waarom heb ik een verwerkersovereenkomst nodig 

Onder de AVG spreken we van een verantwoordingsplicht. Dit houdt in dat je organisatie moet aantonen dat ze voldoen aan de privacyregels. Een onderdeel van de privacyregels is dat de verwerking van persoonsgegevens bij externe partijen nog deels onder de verantwoordelijkheid van jouw organisatie valt. Dit houdt in dat er heldere afspraken gemaakt moeten worden hoe er met de persoonsgegevens omgegaan moet worden en waarvoor de persoonsgegevens gebruikt mogen worden. 

Wie moet zo’n verwerkersovereenkomst opstellen

De verantwoordelijkheid van de verwerkersovereenkomst ligt altijd bij de verwerkingsverantwoordelijke, jouw organisatie. Wat je vaak ziet is dat dienstverleners de verwerkersovereenkomst aanbieden bij hun klanten. Dit hebben wij namens MostWare ook gedaan bij onze klanten. Vanuit de positie als betrouwbare en professionele IT-leverancier bieden wij onze klanten een verwerkersovereenkomst aan. 

Hoe zorg ik voor een goede verwerkersovereenkomst?

Verwerkersovereenkomsten zijn eigenlijk overal te vinden, soms zelfs gratis templates op internet. Het nadeel van verwerkersovereenkomsten is dat ze vaak droge juridische teksten bevatten en dat er alsnog specifieke gegevens van de klant in verwerkt moeten worden. Een beetje hulp kan dus geen kwaad…  

Een consultant van MostWare komt bij je langs, in vier uur lang wordt de verwerkersovereenkomst volledig uitgelegd en specifiek gemaakt. Daarnaast weet je precies welke stappen je moet nemen om de overeenkomst op te leveren bij je dienstverleners.

Marc

Business Consultant

Kan ik je helpen?

Marc

Business Consultant

Neem vrijblijvend contact op

Wij vertellen je graag meer.

Deel deze case

Leuk om te laten zien, maak je vrienden mee!

Wil jij veiliger, maar vooral ook slimmer werken?

Ontvang als eerste onze tweewekelijkse tips over de moderne werkplek, slimme data en veiligheid

E-mailadres


Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt stapels klachten; voldoe jij aan de AVG?

#AVG #privacy

3

Functionaris voor de gegevensbescherming; een beetje licht in de duisternis

6

Drie eenvoudige technische maatregelen om AVG-proof te worden

#AVG #MFA

4

Mostware

Mostware