Marc

Business Consultant

Veilig emailen

Op een veilige en betrouwbare manier (persoons)gegevens uitwisselen is ontzettend belangrijk. Zeker voor organisaties die in hun werk afhankelijk zijn van veilige online communicatie. Denk bijvoorbeeld aan zorgverleners, maatschappelijke organisaties en gemeentes. Omdat veel van die informatie-uitwisseling via e-mail plaatsvindt, is het versturen van een veilige mail essentieel.

Beveiligde mail

Uitwisseling van data zonder het gevaar dat informatie in verkeerde handen kan vallen, dat is het doel van beveiligd en veilig mailen. Gelekte mails kunnen leiden tot zeer ongewenste situaties. Sinds de uitvoering van de AVG is privacybescherming voor elke organisatie een belangrijk agendapunt. Hierbij komt mailverkeer vaak als risicovol naar voren. Ook zijn organisaties onwetend betreft veilig mailen. Alleen Office 365, TLS of mailen vanuit een portal is niet genoeg.

Beveiligd mailen kan door vertrouwde mailservers, PKI-systemen en 2FA. Vertrouwde mailservers kun je opbouwen met certificaten, VPN-tunnels en DANE. Hierbij moet van beide kanten actie ondernomen worden. Hierdoor is deze oplossing geschikt voor belangrijke communicatie partners. Maar voor alle andere partijen waar je als organisatie mee mailt, niet heel praktisch.

Oplossingen Office 365:

  • Activeer encryptie
  • Informatie Beveiligingssoftware
  • Gebruiksvriendelijk maken van informatie beveiligingssoftware
  • Geen werkwijze aanpassen (handmatige fouten)

Veilig mailen in de zorg

In de zorgsector is veilig mailen topprioriteit. Veilige communicatie speelt een belangrijke rol voor de kwaliteit van de zorg en overdracht van medische gegevens. Desalniettemin zijn in de zorgsector de meeste datalekken.

Veilig mailen met MostWare

Bij MostWare beschikken we over uitgebreide kennis op het gebied van privacy, wetgeving en de nieuwste software en technieken op dit gebied. Met die kennis en ervaring hebben we inmiddels al voor verschillende organisaties slimme oplossingen bedacht én uitgevoerd op het gebied van veilig e-mailen. Dit zijn oplossingen die perfect aansluiten bij de wensen en behoeften van de organisatie. Zo wordt er bij de ene organisatie vooral gevoelige informatie uitgewisseld tussen medewerkers onderling, terwijl er bij de andere organisatie juist behoefte is aan een veilige communicatie met klanten of samenwerkingspartners. Zo kunnen we ook voor jouw organisatie een oplossing realiseren, die zorgt voor een veilige online communicatie.

Wil je graag meer informatie over de beveiliging van jouw organisatie?

.

Onze klanten vroegen zich de volgende dingen af, misschien heb jij dezelfde vraag.

Ik heb al een IT-leverancier, moet ik volledig overstappen?

Je bent uiteraard meer dan welkom als klant voor al jouw IT-beheer, maar je kan ons prima inzetten als de specialist voor een Zero Touchconfiguratie, om het traject naar Modern Werken goed te begeleiden waarin veel aandacht is voor de mens of bijvoorbeeld om alle security-zaken op een onafhankelijke manier goed te regelen.

Kan ik mijn huidige Microsoftlicenties blijven gebruiken

Uiteraard, als je licenties hebt dan gaan we die gebruiken. Onderdeel van onze dienstverlening is een check van jouw licenties. Wij brengen voor jou in kaart welke licenties je momenteel hebt en welke je in de toekomst nodig gaat hebben. Overigens zien we vaak dat op basis van onze grondige analyse dat er een forse besparing op licentiekosten te realiseren is. Stuur gerust een bericht als je een analyse wil van jouw Microsoftlicenties.

Kan ik de verschillende producten ook combineren?

Kort en krachtig: ja! Combineren is zelfs aan te bevelen, want Modern Werken, beheer en uitrol via Zero Touch en optimale veiligheid met Zero Trust zorgt voor de beste werkervaring die je jouw medewerkers kan bieden op dit moment.

Kan ik inzicht krijgen in wat er gebeurt in het SOC?

Uiteraard! We delen natuurlijk alles wat betrekking heeft tot de veiligheid van jouw IT-omgeving, maar we zorgen ook voor een live dashboard zodat je altijd op de hoogte bent.

Wat is conditional acces?

Bij het moderne werken hoort dat iedereen overal, altijd en vanaf elk apparaat toegang heeft tot zijn of haar bestanden. Maar soms is het goed bepaalde voorwaarden te hanteren bij het geven van die toegang. Die ‘voorwaardelijke toegang’ kun je regelen met Azure AD conditional access. Die voorwaarden kunnen worden aangepast op basis van een aantal zaken. De belangrijkste drie:

  • Gebruikers en gebruikersgroepen

Om het risico te verkleinen dat gevoelige gegevens worden gelekt, kun je definiëren welke gebruikers of gebruikersgroepen toegang hebben tot welke applicaties of folders, waarbij je natuurlijk extra aandacht geeft aan zeer gevoelige informatie van bijvoorbeeld de afdeling HR of financiële gegevens.

  • Inlogrisico

Het Azure AD machine learning-algoritme evalueert elke inlogpoging en geven deze een lage, gemiddelde of hoge risicoscore mee, afhankelijk van hoe waarschijnlijk het is dat iemand anders dan de rechtmatige eigenaar van het account probeert in te loggen. Als de risicoscore hoog is, wordt de toegang geblokkeerd. Iedereen met een gemiddeld risico moet verplicht MFA gebruiken bij het inloggen.

  • Locatie

Het kan hier gaan om een land met een beperkt beveiligingsbeleid, om een locatie met een onveilig draadloos netwerk of om een locatie waar je organisatie doorgaans geen zaken mee doet. Je kunt toegangsvereisten instellen voor inlogpogingen vanaf locaties die niet op een veilige IP-lijst staan of die om andere redenen riskant zijn. Ook kun je medewerkers – of andere bekende gebruikers – die zich buiten het bedrijfsnetwerk bevinden verplichten MFA toe te passen.

Wat is multifactor-authenticatie?

Maar liefst 81% van de datadiefstallen ontstaat omdat een wachtwoord van een medewerker achterhaald is. Het is dus vreselijk belangrijk om de – digitale – identiteit van elke medewerker en elk account optimaal te beveiligen. De eerste stap om datalekken te voorkomen is door multifactor-authenticatie (MFA) of two factor-authenticatie (2FA) te gebruiken. Dit is een aanvulling op het wachtwoord van een gebruiker. Het combineert iets dat je ‘weet’ – het wachtwoord – met iets dat je ‘hebt’ om je identiteit mee te kunnen bevestigen. Vroeger waren dit tokens zoals een sleutelhanger met een code of een pasje dat je door een kaartlezer bij de computer moest halen. Microsoft heeft dit met de MFA Services een stuk makkelijker gemaakt. Als gebruiker heb je meerdere opties om uit te kiezen, variërend van het ontvangen van een sms, een belletje, maar nog veel veiliger en sneller een app op je smartphone. Bovendien kan je ook kiezen voor een moderne hardware authenticatie gebaseerd op het FIDO2-protocol en is op dit moment als publieke betaversie te gebruiken. FIDO staat voor Fast IDentity Online. Hiermee draag je je digitale identiteit fysiek bij je, bijvoorbeeld als een sleutelhanger, en kun je je identiteit ontgrendelen door deze met je vinger aan te raken.

Moet ik iedereen een smartphone geven ivm multifactor-authenticatie?

Dat kan maar dat hoeft uiteraard niet. Het bevestigen van jouw identiteit hoeft namelijk niet met een werktelefoon te gebeuren. Dit kan ook de telefoon van de werknemer zelf in combinatie met de Microsoft Authenticator-app en is beschikbaar voor iOS en Android. Ook kan er gekozen worden voor een hardware verificatie zoals de YubiKey.

Een andere vraag? Wij denken graag mee!

Deze bedrijven gingen je voor.

Bekijk wat wij voor andere slimme organisaties hebben gedaan

Mostware

Mostware