Word niet gehacked: 5 tips om direct veiliger te werken!

Blogs

18 juli 2017

Leestijd: 8 minuten leestijd

Blog

Voor veel klanten zetten de technische specialisten van MostWare zich dagelijks in om informatiebeveiliging op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Dit doen we door IT slim toe te passen. Maar hoe geavanceerd de technische beveiligingsmaatregelen ook zijn, 100% veilig bent u nooit. De technologie die de informatie van uw organisatie beschermt wordt steeds beter. De personen die deze informatie graag willen hebben worden ook steeds inventiever. Omdat het voor hackers steeds moeilijker wordt om informatie via de “normale” weg te stelen, wordt door criminelen steeds meer gebruikt gemaakt van een nieuwe zwakste schakel: namelijk uzelf!

Zonder dat u het weet, bent u het leidende voorwerp in een eindeloze zoektocht naar manieren om te misleiden of gebruik te maken van een onoplettendheid. Het is begrijpelijk dat dit een verontrustende boodschap is. Toch is er ook goed nieuws. Met deze 5 tips kunt u eenvoudig een krachtige bijdrage leveren aan de informatiebeveiliging van uw organisatie.

TIP 1 KIES EEN STERK WACHTWOORD EN HOUD DEZE GEHEIM

123456 is het meest voorkomende wachtwoord, meer dan 15% van de mensen gebruikt zijn of haar voornaam in een wachtwoord en 33% van de mensen heeft één wachtwoord voor meerdere websites. Kortom, NIET veilig! In deze video ziet u waarom het belangrijk is om een sterk wachtwoord te hebben.

Het is ontzettend lastig om voor elke website een ander sterk wachtwoord te maken en te onthouden. Hoe u een sterk wachtwoord kiest en gemakkelijk meerdere wachtwoorden kan beheren wordt uitgelegd in dit artikel op www.mijnonlineidentiteit.nl.

TIP 2 VERGRENDEL UW COMPUTER ALS U WEGLOOPT

Zelfs in een veilige omgeving als bij u op kantoor laat u uw portefeuille niet snel onbeheerd achter op uw bureau. Waarom doet u dit dan wel met de informatie waar u toegang toe heeft via uw werkplek? Een simpele routine om onbevoegden geen toegang te geven tot uw werkplek is om uw werkplek te vergrendelen. Op een Windows-apparaat kan dat gemakkelijk met de sneltoets WIN+L. Wanneer u weer van uw werkplek gebruik wilt maken, dan kunt u de vergrendeling met uw (sterke) wachtwoord weer ongedaan maken.

Wanneer u vaak van uw werkplek weg bent, dan kan het ontgrendelen van uw werkplek met een wachtwoord hinderlijk zijn. Bekijk in deze (Engelstalige) video hoe u eenvoudig en snel kunt inloggen met uw glimlach dankzij Windows Hello.

https://youtu.be/ZqHi0J_YZyo

TIP 3 ACTIVEER DE SCHERMVERGRENDELING VAN UW MOBIEL

Wanneer u uw zakelijke email ook op uw mobiel kunt lezen, dan biedt uw mobiele telefoon dus ook toegang tot informatie waar u zorgvuldig mee om dient te gaan. Waar uw werkplek in een relatief veilige omgeving van uw kantoor staat, loopt u buitenshuis met uw mobiele telefoon een nog veel groter risico dat onbevoegde personen bij gevoelige informatie komt.

Net als uw werkplek geldt ook voor uw mobiele telefoon: zet het scherm ‘op slot’ als u ‘m niet gebruikt. Ontgrendelen kan met een wachtwoord, pincode, veegpatroon of vingerafdruk. Ga hiervoor naar het instellingen-menu van uw telefoon en zoek afhankelijk van het type telefoon naar Schermvergrendeling of Toegangscode.

TIP 4 “HANG OP, KLIK WEG… BEL MOSTWARE!”

Met slogan ‘Hang op, klik weg, bel uw bank’ probeert de Betaalvereniging Nederland u bewust te maken van de gevaren van ‘phishing’. Phishing is een vorm van fraude waarmee criminelen proberen om u persoonlijke informatie te ontfutselen. Met deze informatie kan fraude met internetbankieren, bedrijfsgegevens, creditcards of uw identiteit worden gepleegd. Dit doen ze door u een email of webpagina voor te schotelen die er op het eerste gezicht vertrouwd en aannemelijk uitziet. Vervolgens wordt u hierin door de criminelen verleid tot het openen van een bestand of een link.

Naast fraude met uw informatie, kan een onoplettendheid u ook een zogeheten ‘ransomware’-besmetting opleveren. Uw informatie wordt dan niet gestolen, maar uw bestanden worden vergrendeld voor gebruik. Met alle gevolgen van dien, omdat losgeld betalen aan de criminelen dikwijls niet tot het ontgrendelen van uw bestanden zal leiden.

Open dus alleen een email wanneer u de afzender herkent en vertrouwt. Dat geldt ook voor bestanden die u wilt downloaden vanaf een webpagina of bestanden op een USB-stick.

Test uw kennis over phishing berichten in deze quiz van de Consumentenbond en leer op deze manier hoe u ongelukken kunt voorkomen. De MostWare Servicedesk kijkt ook graag met u mee als u twijfelt over echtheid van een emailbericht.

TIP 5 NEEM GEEN BESTANDEN MEE NAAR HUIS

Informatie van uw organisatie is steeds beter beschermd. Toegangsbeveiliging tot documenten is goed geregeld en dankzij de dagelijkse backup kan uw ICT-afdeling u helpen mocht u per ongeluk een heel document of een deel van de inhoud kwijtraken.Maar wanneer u een document naar uw privé-emailadres e-mailt of even op een USB-stick zet om thuis aan verder te werken, dan blijft er van al deze maatregelen niets meer over. Vanaf uw privé-apparaat loopt u een groter risico dat (privacy)gevoelige informatie in verkeerde handen komt. En wordt van uw privé-documenten netjes een backup gemaakt?

Voorkomen is beter dan genezen. Laat documenten staan waar ze staan. Voor thuiswerkers zijn tal van oplossingen om veilig met documenten van kantoor te werken. Vraag uw werkgever of de MostWare Servicedesk maar eens naar de mogelijkheden van Microsoft Office 365 of het op een juiste manier versleutelen van draagbare apparaten zoals telefoons, tablets en laptops.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager