Zo implementeer je een effectief en efficiënt IT-beveiligingsplan in 2023

Blogs

2 januari 2023

Leestijd: 5 minuten leestijd

Blog

Waar een incidentresponsplan voor ransomware specifiek gericht is op het beheren van ransomware-aanvallen, is een effectief en efficiënt IT-beveiligingsplan gericht op het meer in het algemeen beveiligen van een IT-omgeving tegen allerlei soorten dreigingen. Het is belangrijk om zowel een incidentresponsplan voor ransomware als een effectief en efficiënt IT-beveiligingsplan te hebben om je organisatie te kunnen beschermen tegen ransomware-aanvallen en andere dreigingen. In deze blog kijken we naar de stappen die nodig zijn om een goed IT-beveiligingsplan te implementeren.

Waarom een effectief en efficiënt IT-beveiligingsplan?

In onze vorige blog keken we naar de vier redenen voor een incidentresponsplan ransomware. Een effectief en efficiënt IT-beveiligingsplan gaat verder. Het is gericht op het meer in het algemeen beveiligen van een IT-omgeving tegen allerlei soorten dreigingen. Zo’n plan omvat meestal een aantal algemene stappen, ongeacht het specifieke doel of het type organisatie. Dit zijn enkele van onze aanbevelingen als je een IT-beveiligingsplan wilt implementeren.

1. Identificeer de belangrijkste beveiligingsbedreigingen voor jouw organisatie

Waar schuilen de grootste gevaren voor jouw organisatie? Dit kunnen cyberaanvallen zijn, maar ook datalekken of fysieke beveiligingsproblemen.

2. Inventariseer je huidige beveiligingsmaatregelen

Maak een inventarisatie van de beveiligingsmaatregelen die er al zijn. Deze kunnen bestaan uit firewalls, antivirussoftware, toegangscontrole, een security-beleid en andere maatregelen.

3. Bepaal welke extra beveiligingsmaatregelen nodig zijn

Als je weet uit welke hoek de belangrijkste dreigingen kunnen komen en je weet welke maatregelen er al zijn, dan weet je ook welke beveiligingsmaatregelen er nog nodig zijn. Denk aan het gebruik van extra beveiligingssoftware, het opstellen van beleidsdocumenten, het beter inrichten en beheren van je firewall of het aanbieden van beveiligingstraining aan medewerkers.

4. Prioriteer

Je kunt waarschijnlijk niet alles tegelijk invoeren. Stel daarom een prioriteitenlijst op. Dit helpt je te bepalen welke beveiligingsmaatregelen het belangrijkst zijn om te implementeren en in welke volgorde dit het beste kan gebeuren.

5. Maak een plan

Maak een gedetailleerd stappenplan voor de implementatie van de beveiligingsmaatregelen, inclusief tijdsframes en verantwoordelijkheden.

6. Test het plan

Ook een plan moet worden getest, maar dit wordt vaak vergeten. Door een test uit te voeren van je beveiligingsplan, weet je zeker of het effectief is en waar je eventueel je plan nog kunt aanscherpen.

7. Bewaak en evalueer

Maak regelmatig een evaluatie van het beveiligingsplan en pas het aan waar nodig. Zo blijft je organisatie altijd beschermd, ook tegen de laatste beveiligingsbedreigingen.

Meer weten?

Het is natuurlijk altijd aan te raden om professioneel advies in te winnen bij het opstellen en implementeren van een IT-beveiligingsplan, zeker als beveiligingstechnologieën en -procedures geen dagelijkse kost voor je zijn. Wij helpen je graag!

De MostWare IT Standaard

Bij MostWare hebben we het Zero Trust-model omarmd. Onze MostWare IT Standaard (MITS) is een soort Managed Services 2.0, met security als absolute must-have. Zo ben je als organisatie zeker dat je security voortdurend aan de nieuwste eisen voldoet. MITS geeft je meer grip op de complexe keten van schakels in je IT-omgeving én creëer je samen met ons een roadmap richting een digitale transformatie die je organisatie een positieve boost in de juiste richting geeft. Om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst richten we ons bij MostWare op vier succesfactoren:

Deze vier onderdelen vormen samen ons MITS-programma. Managed Services, maar dan slimmer, beter en leuker. IT-beheer is slechts de basis. Een hele goede basis, dat natuurlijk wel, maar wat daarna komt is een stuk interessanter. Zodra de basis op orde is, gaan we namelijk pas echt meters maken. Zo toveren we jouw IT-omgeving om in een businessversneller. Ook jouw business versnellen met IT? Neem vrijblijvend contact op!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager