De maakindustrie kan meer in minder tijd

Blogs

20 december 2018

Leestijd: 5 minuten leestijd

Blog

De mensheid is continu op zoek naar kansen op hogere efficiëntie. Voertuigen, machines en computers maken het leven een stuk aangenamer. Dat geldt ook voor digitale communicatie. We appen, mailen en sturen bestanden met onze smartphone, tablet of laptop. Dat gaat lekker snel en efficiënt. Deze evolutionaire stap in communicatie is echter aan productievloer in de maakindustrie voorbijgegaan.

We moeten er niet meer aan denken: een leven zonder smartphone, werk zonder e-mail of privé geen (groeps)chats en foto’s sturen. De manier waarop we afspraken maken en informatie delen is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, ten positieve. We posten bijna nooit meer een brief die pas de volgende dag gelezen wordt. De norm is directe informatievoorziening, privé en op kantoor. Het rare is dat overal razendsnel zakelijk wordt gecommuniceerd, behalve in de productiehallen en aan de assemblagelijnen in de maakindustrie.

Communicatie op de werkvloer kan stukken beter

Het idee was dat productiemedewerkers helemaal geen eigen computer nodig hebben. Ze werken met hun handen, ze hoeven toch niet zakelijk te kunnen e-mailen? Dit blijkt steeds meer een achterhaalde gedachte. Goede communicatie is dé voorwaarde om goed te kunnen werken, óók op de productievloer. Misschien gaat het al jaren goed, maar het kan nog veel beter.

Gebrek aan wij-gevoel onder productiemedewerkers

Productiemedewerkers voelen zich niet altijd betrokken bij het bedrijf. Dat komt omdat ze niet zijn aangesloten op het digitale nieuwsnetwerk van het bedrijf. Op kantoor ziet iedereen de intranetberichten, en communiceert men met elkaar via de e-mail of via chat met Teams of Skype. Op de werkvloer heeft alleen de chef een e-mail van de zaak. Zijn collega’s van productie krijgen nieuws uit het bedrijf en roosters via de post, in een postbakje of via de privémail. Hierdoor krijgen ze berichten vaak later dan anderen onder ogen en voelen ze zich geen volwaardig medewerker van het bedrijf.

Sluit al je collega’s aan…

Dat kan natuurlijk veel beter. Een eerste stap is ze een e-mailadres van het bedrijf te geven. Hierdoor krijgen ze sneller nieuws van het hoofdkantoor en zijn ze aangesloten. Een volgende stap is om dit account aan te kleden met een bedrijfsapp die op elke gangbare smartphone werkt. Met deze app kunnen collega’s hun roosters zien, vakantie aanvragen, chatten met collega’s op de werkvloer én het hoofkantoor.

Voor directe communicatie

Alle communicatie verloopt direct, net zoals iedereen dat ook privé gewend is. Dit versterkt niet alleen het wij-gevoel, kennis wordt nu veel sneller gedeeld. Op de productievloer zien collega’s wat er beter kan, en nu kunnen ze dat ook direct melden bij de juiste persoon. Een chatbericht met een foto ter verduidelijking werkt een stuk sneller dan een formulier in de ideeënbus.

Maak een einde aan administratief gedoe

Als alle protocollen en handleidingen digitaal beschikbaar zijn, dan scheelt dat enorm veel papier en gezoek. Alle informatie is nu beschikbaar in de palm van de hand! Dat maakt ook een einde aan gedoe met roosters. De chef roostert teams en individuele collega’s gemakkelijker in. Die kunnen op hun beurt zelf via de app diensten ruilen als ze dat willen. Dat scheelt enorm veel papieren rompslomp en gedoe met Excel-sheets en Word-documenten. Iedereen is altijd direct op de hoogte.

Het is de hoogste tijd om de laatste collega’s aan te sluiten op de digitale gemeenschap van het bedrijf. Dat geeft verbondenheid en verbetert communicatie en informatiestromen. Wil je weten hoe dat precies gaat? Download dan de whitepaper In 12 stappen efficiënter produceren.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager