Controle over je IT-systemen en -processen? Implementeer een IT-governanceframework!

Blogs

27 februari 2023

Leestijd: 6 minuten leestijd

Blog

Een IT-governanceframework is een set van regels, procedures en richtlijnen die helpen om de IT-systemen en -processen van een bedrijf te beheren en te bewaken. Het doel van het implementeren van zo’n IT-governanceframework is om ervoor te zorgen dat de IT-systemen en -processen van het bedrijf op een efficiënte, effectieve en ethische manier worden gebruikt om de doelstellingen van het bedrijf te bereiken. Hoe implementeer je een IT-governanceframework om ervoor te zorgen dat je bedrijf in control is over de IT-systemen en -processen? In deze blog delen we de belangrijkste negen stappen op weg naar de implementatie van een goed IT-governanceframework.

1. Stel een IT-governancecomité op

Het is belangrijk om een team van mensen samen te stellen dat verantwoordelijk is voor het beheer en de implementatie van het IT-governanceframework. Dit team kan bestaan uit mensen van verschillende afdelingen en niveaus van het bedrijf, zoals IT, financiën, operationele zaken en het management.

2. Identificeer de doelstellingen van het bedrijf

Voordat je begint met het implementeren van een IT-governanceframework, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat de doelstellingen van het bedrijf zijn op het gebied van IT. Dit kan bijvoorbeeld zijn het verhogen van de efficiëntie, het verminderen van kosten, het verbeteren van de klanttevredenheid of het beveiligen van de gegevens van het bedrijf.

3. Definieer de doelen en doelstellingen van het IT-governanceframework

Wat wil je bereiken met het framework? Dit kan bijvoorbeeld zijn het beheersen van IT-kosten, het verhogen van de efficiëntie van IT-processen, het verminderen van IT-risico’s of het verhogen van de klanttevredenheid. Leg deze vast in goed en eenduidig te meten key performance indicators.

4. Maak een inventarisatie van de huidige IT-systemen en -processen

Voordat je verder gaat met het implementeren van het IT-governanceframework, is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de huidige IT-systemen en -processen die binnen het bedrijf worden gebruikt. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele knelpunten en kansen voor verbetering.

5. Kies een geschikt IT-governancemodel

Er zijn verschillende IT-governancemodellen die je kunt gebruiken, zoals COBIT, ITIL of TOGAF. Kies het model dat het beste aansluit bij de doelstellingen en de specifieke behoeften van jouw organisatie.

6. Maak een IT-governanceplan

Maak een plan waarin duidelijk is omschreven hoe het IT-governanceframework in het bedrijf geïmplementeerd gaat worden. Dit plan moet de verantwoordelijkheden en rollen van de verschillende afdelingen en medewerkers bevatten – welke personen of afdelingen zijn verantwoordelijk voor welke aspecten van het IT-governanceframework – evenals de procedure voor het maken van beslissingen en het monitoren van de voortgang. Dit kan bijdragen aan een efficiënter beheer van het framework.

7. Communiceer het IT-governanceframework

Zorg ervoor dat het IT-governanceframework bekend is bij alle medewerkers van het bedrijf en dat iedereen weet hoe het framework moet worden toegepast. Het is ook belangrijk om training en ondersteuning te bieden aan medewerkers om ervoor te zorgen dat ze het framework goed kunnen toepassen.

8. Monitoren en evalueren

Het is belangrijk om het IT-governanceframework regelmatig te monitoren en te evalueren om te zien of het nog steeds aan de doelstellingen van het bedrijf voldoet en of het op een efficiënte manier wordt gebruikt. Dit kan door periodieke audits uit te voeren, door je KPI’s te meten of gebruik te maken van externe benchmarking: Door je IT-governanceframework te vergelijken met dat van andere bedrijven, kun je beoordelen of het framework aan de marktstandaarden voldoet en of er verbeterpunten zijn.

9. Voer verbeterpunten door

Nadat je verbeterpunten hebt geïdentificeerd, is het belangrijk een actieplan te maken, met daarin de stappen die nodig zijn om de verbeterpunten aan te pakken. Zorg ervoor dat dit plan duidelijk is en dat iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Voer tenslotte het actieplan uit.

Meer weten?

Hulp of advies nodig bij het opstellen en implementeren van een IT-governanceframework? Laat het ons weten, we helpen je graag.

Naar technisch succes door IT en de bedrijfsvoering te verbinden

Veel organisaties zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om technologische ontwikkelingen. De basis op orde krijgen is al een uitdaging. Maar je moet mee, anders snelt je concurrentie je aan alle kanten voorbij. Daarvoor is een strategie nodig. Je kunt natuurlijk een CIO aanstellen, maar dat is niet voor elk bedrijf weggelegd. En bovendien: ze liggen niet bepaald voor het oprapen. Dan biedt een een IT-businessstrateeg uitkomst. Door naast het IT-beheer ook het strategische deel te beleggen bij een partner als MostWare krijg je als organisatie direct meer slagkracht. Ook jouw business versnellen met IT? Neem vrijblijvend contact op!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Dennis, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Dennis

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Dennis Schellekens

Brand Manager