Horen, zien en zwijgen. En op z’n tijd een beetje praten
15 mei 2025
Leestijd: 6 minuten leestijd
Blog

Luisteren naar klanten is het begin van een succesvolle samenwerking, zo schreef Martijn Bloem, IT Business Strateeg én inspirator, in zijn vorige blog. Maar praten is minstens zo belangrijk, heeft hij ontdekt.
Extra uitdagingen
In mijn vorige blog vertelde ik waarom luisteren naar klanten het begin is van een succesvolle samenwerking. Daar ben ik nog steeds van overtuigd, maar inmiddels weet ik dat praten ook belangrijk is. Bij één van onze klanten, een bouwbedrijf, werk ik veel samen met de IT-manager en de manager bedrijfsvoering. Zij hebben met aardig wat uitdagingen te maken, al was het alleen maar om het feit dat ze op veel tijdelijke bouwlocaties werken. Tijdens onze whiteboardsessies tekenen we processen uit, buigen ons over infrastructuurproblemen en brainstormen over dataveiligheid op mobiele werklocaties. Na afloop kom ik meestal wel met een concrete oplossing – en dat pakt goed uit. Mooi toch? Dat dacht ik tenminste.
Neem de klant mee in het denkproces
Totdat de manager bedrijfsvoering op een dag zei, enigszins geamuseerd maar met een serieuze ondertoon:
“Martijn, jouw oplossingen zijn altijd spot-on. Maar eerlijk gezegd: ik heb geen idee wat er in jouw hoofd gebeurt. Hoe kom je daar nou eigenlijk op? Neem ons eens mee in jouw denkwijze.”
Dat was een duidelijke wake-up call. Ik besefte meteen dat hij een punt had. Het lijkt soms alsof je er een kwartje in gooit en er automatisch een kant-en-klare oplossing uit rolt. Maar als ik niet uitleg hoe ik tot die oplossing kom – welke overwegingen ik maak en waarom ik denk dat dit de beste aanpak is – dan mist de organisatie niet alleen context, maar ook een kans om zelf te groeien in inzicht en eigenaarschap. Sinds die dag laat ik niet alleen het eindplaatje zien, maar neem ik klanten stap voor stap mee: welke aannames ik maak, waar ik risico’s zie, en waarom dit voor hún situatie werkt. Het gaat er niet om dat ze zelf de oplossing hadden kunnen bedenken, maar wel dat ze begrijpen waarom het past – en hoe het bijdraagt aan hun doelen.
Van IT naar businessversneller
Zo zie je maar: alleen door te luisteren ontdek je de vraag achter het probleem. Maar pas als je gaat vertellen, neem je een organisatie écht mee. Wij praten liever niet over firewalls of licentietypes, maar over hoe IT helpt om sneller nieuwe vestigingen op te starten, of hoe medewerkers makkelijker en veiliger kunnen samenwerken – dat maakt het verschil. Wij laten graag zien hoe wij IT-omgevingen omtoveren tot echte businessversnellers.
Strategisch partnership als versneller
Door een strategisch partnership op het gebied van IT aan te gaan, weet je niet alleen wat je financieel te wachten staat. Het levert je zelfs veel meer op dan goed onderhouden werkplekken, servers en back-upsystemen. Het versnelt je business of dienstverlening daadwerkelijk doordat je meegenomen wordt in de digitale transformatie. Zo ben je klaar voor de toekomst.
De MostWare IT Standaard
Bij MostWare hanteren we de MostWare IT Standaard (MITS), een soort Managed Services 2.0. Hiermee krijg je meer grip op de complexe keten van schakels in je IT-omgeving én creëer je samen met ons een roadmap richting een digitale transformatie die je organisatie een positieve boost in de juiste richting geeft. Om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst richten we ons bij MostWare op vier succesfactoren:
- De basis: het IT-beheer
- De sleutel naar succes: jouw eigen IT Business Strateeg
- Een absolute must-have: security
- Het geheime wapen: blijven leren
Deze vier onderdelen vormen samen ons MITS-programma. Managed Services, maar dan slimmer, beter en leuker. IT-beheer is slechts de basis. Een hele goede basis, dat natuurlijk wel, maar wat daarna komt is een stuk interessanter. Zodra de basis op orde is, gaan we namelijk pas echt meters maken. Om jouw IT-omgeving om te toveren in een businessversneller. Ook jouw business versnellen met IT? Neem vrijblijvend contact op!