19 december 2022

5

Bescherm je organisatie tegen ransomware: 4 redenen voor een incidentresponsplan

Ransomware is een van de meest verstorende dreigingen voor organisaties. Het NCSC heeft daarom een incidentresponsplan ransomware opgesteld om organisaties te helpen zich te wapenen tegen deze dreiging. Het plan biedt geen pasklare oplossing voor alle mogelijke situaties, maar is wel een waardevolle inspiratiebron om snel mee aan de slag te gaan. Zo kun je de digitale weerbaarheid van je organisatie vergroten. Maar waarom is het dan zo belangrijk om een incidentresponsplan te hebben? In deze blog geven we 4 redenen waarom dit noodzakelijk is.

1. Een incidentresponsplan helpt je snel te reageren

Snelheid is van essentieel belang bij een ransomware-aanval. Door tijdig in te grijpen, kun je voorkomen dat de ransomware zich verder uitbreidt en beperk je de schade. Als je een plan klaar hebt liggen, kun je heel snel en gericht handelen.

2. Een incidentresponsplan helpt je de gaten te dichten

Een incidentresponsplan helpt je om de inbreuk te beperken en de kwetsbaarheid te verhelpen. Zo kan de ransomware zich niet opnieuw uitbreiden. Ook is het belangrijk om te bepalen welke malware precies is ingezet. Zo kun je ook mogelijke restanten verwijderen en openstaande achterdeurtjes – of raampjes– afsluiten, voordat de virtuele inbrekers opnieuw toegang krijgen.

3. Een incidentresponsplan helpt je zorgvuldig te reageren

Onder druk van een inbreuk is het van belang om planmatig te werk te gaan. Dit kan lastig zijn, omdat de eerste reactie vaak is om zo snel mogelijk de inbrekers eruit te gooien en verdere schade te beperken. Het incidentresponsplan helpt je om gerichte en weloverwogen stappen te zetten, zonder essentiële stappen over te slaan.

4. Een incidentresponsplan helpt je een aanval voor te zijn

Een incidentresponsplan ransomware kan ook gebruikt worden om je voor te bereiden op een aanval. Met de juiste maatregelen kun je een aanval eerder vaststellen of een alert krijgen als data worden weggesluisd. Een goed plan biedt ook basismaatregelen voor cybersecurity om continuïteit te behouden, zoals het regelmatig maken van back-ups.

Wees voorbereid

Het incidentresponsplan ransomware is dus een waardevol hulpmiddel om jouw organisatie beter voor te bereiden op een ransomware-aanval. Het opstellen van een sterk incidentresponsplan ransomware is onderdeel van de securitydienstverlening van MostWare. In onze volgende blog zoomen we in op de stappen die je moet zetten om een effectief en efficiënt IT-beveiligingsplan op te stellen.

De MostWare IT Standaard

Bij MostWare hebben we het Zero Trust-model omarmd. Onze MostWare IT Standaard (MITS) is een soort Managed Services 2.0, met security als absolute must-have. Zo ben je als organisatie zeker dat je security voortdurend aan de nieuwste eisen voldoet. MITS geeft je meer grip op de complexe keten van schakels in je IT-omgeving én creëer je samen met ons een roadmap richting een digitale transformatie die je organisatie een positieve boost in de juiste richting geeft. Om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst richten we ons bij MostWare op vier succesfactoren:

Deze vier onderdelen vormen samen ons MITS-programma. Managed Services, maar dan slimmer, beter en leuker. IT-beheer is slechts de basis. Een hele goede basis, dat natuurlijk wel, maar wat daarna komt is een stuk interessanter. Zodra de basis op orde is, gaan we namelijk pas echt meters maken. Zo toveren we jouw IT-omgeving om in een businessversneller. Ook jouw business versnellen met IT? Neem vrijblijvend contact op!

Dennis

Brand Manager

Kan ik je helpen?

Dennis

Brand Manager

Neem vrijblijvend contact op

Wij vertellen je graag meer.

Deel deze case

Leuk om te laten zien, maak je vrienden mee!

Wil jij veiliger, maar vooral ook slimmer werken?

Ontvang als eerste onze tweewekelijkse tips over de moderne werkplek, slimme data en veiligheid

E-mailadres


Drie manieren om slimmer hybride samen te werken

#hybride #it

4

7 tekenen dat je toe bent aan een nieuwe dimensie in IT-beheer

#managedservices #itbeheer

4

5 uitdagingen in de kinderopvang en hoe je ze oplost met ICT

#kinderopvang #modernwerken

5

Mostware

Mostware